Hlavní obsah

Premiér Špidla: jiné změny nechystám

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Další změny ve vládě premiér Vladimír Špidla v tuto chvíli nechystá. Důvody, proč odvolal ministra Jiřího Rusnoka, premiér vysvětlil v krátkém rozhovoru pro Právo.

Foto: Roman Schavel - Škodateam Klatovy

Pozvánka na 19. celostátní sraz vozů Škoda.

Článek

Jaký máte důvod pro odvolání ministra Rusnoka?

Základní důvod je ten, že se mimořádně zhoršila komunikace mezi mnou a ministrem průmyslu a obchodu. Jiří Rusnok je mi velmi blízký, avšak tato váznoucí komunikace poškozuje výkonnost vlády, a proto jsem se tak rozhodl.

Nabídl jste Rusnokovi nějakou jinou funkci, abyste si zajistil jeho loajalitu jako poslance?

Musím říci, že když jsme debatovali na téma jeho budoucnosti, bylo to jen abstraktní, není to otázka, která by se měla řešit do týdne. Rozhovor, který jsme spolu vedli, byl pro mě osobně velmi těžký, avšak na druhé straně velmi přátelský. Debatovali jsme o různých věcech, ale bude záležet na Jiřím Rusnokovi. Problém totiž není v tom, že bych ho považoval za málo kvalifikovaného člověka, ale jak už jsem řekl, vázla naše komunikace.

Někteří vaši kritici tvrdí, že hlavním důvodem jeho odvolání je vaše snaha zastrašit vnitrostranickou opozici.

Ale ne. To vůbec není zastrašování vnitrostranické opozice. Je přece jasné, že když nejste schopni se s někým domluvit, je povinností šéfa, v tomto případě premiéra vlády, situaci řešit. Spekulace o nějakém zastrašování považuji za hloupost.

Co když Jiří Rusnok přestane být loajální, což může vládní koalici při křehké stojedničkové většině způsobit velké problémy při klíčových hlasováních ve Sněmovně?

Nepovažuji Jiřího Rusnoka za tak malého, že by něco takového udělal.

Chystáte ještě nějaké další změny ve vládě?

Nechystám žádné jiné změny. Musím ale zopakovat to, co platí stále: žádná vláda nevydrží ve stejném složení od začátku do konce svého funkčního období.

Zprávu o odvolání ministra Rusnoka najdete zde nebo v souvisejících článcích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám