Hlavní obsah

Premiér chce jednat se zemědělci, ti dál chystají blokády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci zemědělců, kteří ústy Agrární komory minulý týden oznámili pořádání celorepublikových protestních akcí, se v pátek setkají s premiérem Mirkem Topolánkem. Zemědělci požadují dorovnání přímých plateb, jejichž výše by dle návrhu rozpočtu pro příští rok měly oproti letošku klesnout. Agrární komora se i přes příslib jednání nadále připravuje na pondělní protesty.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Demonstrace zemědělců v Praze. Archivní snímek.

Článek

"Vnímám složitou situaci v rezortu zemědělství týkající se krácení přímých plateb, ale ve shodě s Asociací soukromého zemědělství nepovažuji chystanou stávku za adekvátní řešení situace," řekl ke schůzce Topolánek.

"Vnímám složitou situaci v rezortu zemědělství týkající se krácení přímých plateb, ale ve shodě s Asociací soukromého zemědělství nepovažuji chystanou stávku za adekvátní řešení situace," řekl ke schůzce Topolánek.

Agrární komora požaduje pro příští rok dorovnání přímých plateb o 2,8 miliardy korun na 90 procent úrovně, kterou dostávají farmáři ve starých členských zemích Evropské unie. Takovéto podmínky mají podle zemědělců dojednané jejich kolegové Polsku, Maďarsku i na Slovensku.

Komora odkazuje na programové prohlášení vlády

Prezident agrární komory Jan Veleba pozvánku na páteční jednání s premiérem zatím neobdržel. "Pokud ji dostanu, tak tam půjdu," uvedl Veleba. Zemědělci podle něj nadále trvají na splnění požadavku dorovnat přímé platby na 90 procent, tak jak to má vláda ve svém programovém prohlášení.

Agrární komora ani po oznámení páteční schůzky s Topolánkem přípravu pondělních demonstrací nezastavila. Při protestech naplánovaných na pondělí 13. října, chtějí zemědělci dvě hodiny svojí technikou blokovat komunikace v celé České republice.

Resort by měl přijít o pětinu financí

V rozpočtu, který vláda schválila pro příští rok, je v kapitola ministerstva zemědělství zkrácena proti letošku o čtyři miliardy. Důvodem je snaha snižovat deficitní hospodaření státu.

O téměř pět miliard korun méně než letos by do českého zemědělství mělo přijít také z rozpočtu EU. Kapitola ministerstva by tak byla zkrácena o téměř 19 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám