Hlavní obsah

Zemědělci zablokují Prahu i silnice po celém Česku

Novinky, toh, jas
PRAHA
Aktualizováno

Zemědělcům došla trpělivost a v pondělí 13. října zablokují zemědělskou technikou na dvě hodiny důležité silnice ve většině regionů České republiky. Protest by se měl týkat i Prahy. Zemědělcům se nelíbí krácení rozpočtu ministerstva zemědělství.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Demonstrace zemědělců v Praze. Archivní snímek.

Článek

"Třináctého října vyrazíme v osm hodin s větším množstvím techniky na silnice po krajích v celé republice," řekl Novinkám prezident Agrární Komory Jan Veleba.

Agrární komoro upřesnila, že protesty začnou v rozmezí sedmé až deváté hodiny ranní. „Konkrétní přípravy jsou ponechány v režii jednotlivých okresů a krajů. Počítá se i s větší protestní akcí v Praze,“ stojí v oficiálním prohlášení.

O protestu v pátek rozhodl krizový štáb Agrární komory. Zemědělcům se nelíbí zejména to, že přímé platby by měly být příští rok nižší o 2,8 miliardy korun. Zemědělci požadují dorovnání této částky. „Tato částka je přitom pouze 53 % příjmů farem našich přímých konkurentů z Německa a Rakouska,“ argumentuje AK.

Ministr zemědělství Gandalovič po zářijovém jednání komory doufal, že by v jednáních o státním rozpočtu mohl pro resort získat víc peněz, než návrh předpokládal.

Vládou předložený rozpočet ministerstva zemědělství pro rok 2009 je o více než čtyři miliardy nižší než letošní. Důvodem je snaha vlády snižovat deficitní hospodaření státu. O téměř pět miliard korun méně než letos by do českého zemědělství mělo připlout také z rozpočtu EU.

:. Zemědělské odbory protestovaly v centru Prahy již v červnu

Zemědělci neprotestují poprvé

Zemědělští odboráři protestovali v centru Prahy již v červnu letošního roku. Balíky slámy zablokovali pražskou magistrálu. Akce byla součástí celorepublikové demonstrace proti vládním reformám. Magistrála byla tehdy blokována zhruba půl hodiny a zúčastnilo se jí několik desítek lidí.

Anketa

Podporujete chystané protesty zemědělců kvůli krácení rozpočtu?
Ano, krácení plateb není spravedlivé
56,5 %
Ne, na platby mají nárok, ale neměli by blokovat silnice
10,9 %
Ne, měli by pochopit snahu snižovat deficit rozpočtu
32,6 %
Celkem hlasovalo 9578 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám