Hlavní obsah

Premiér Babiš dostal od Černošic pokutu čtvrt milionu

• Aktualizováno

Černošický městský úřad uložil premiéru Andreji Babišovi (ANO) ve správním řízení i potřetí pokutu za přestupek proti zákonu o střetu zájmů za to, že ovládá média. Zatímco v prvních dvou případech úředníci vyměřili Babišovi sankci 200 tisíc, tentokrát částku navýšili o padesát tisíc na celkových čtvrt milionu korun. To je maximum, které lze za porušení zákona o střetu zájmů uložit.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Článek

Právu to ve středu potvrdil právník Václav Knotek, který premiéra v tomto správním řízení zastupuje. Redakce měla rovněž možnost do rozhodnutí úřadu z 21. září nahlédnout.

Kromě čtvrtmilionové pokuty musí Babiš uhradit tisíc korun na náklady řízení. Premiér se nyní může proti rozhodnutí z Černošic odvolat k nadřízenému středočeskému krajskému úřadu. „Určitě odvolání podáme,“ uvedl pro Právo Knotek.

„Trvající přestupek“

Podle závěrů z Černošic premiér pokračoval v přestupkovém jednání i poté, co předloni 26. září středočeský krajský úřad původní správní řízení ve stejné věci zastavil s tím, že k žádnému přestupku nedošlo. Úředníci však míní, že se jedná o „nadále trvající přestupek“.

MMR odeslalo Evropské komisi odpověď ohledně Babišova střetu zájmů

Evropa

Nynější argumentace pracovníků z Černošic se oproti předchozím rozhodnutím o spáchání přestupku liší v jediné věci.

Při udělení dvousettisícové pokuty předloni v lednu úřad zmínil, že premiér Babiš podle něj nadále přes holding Agrofert ovládá provozovatele rozhlasového vysílání Londa, vydavatelskou společnost Mafra a také provozovatele televizní Stanice Óčko.

Tentokrát k těmto společnostem přidal i firmu Mafra Print. Jde o již zaniklou tiskárnu, která podle závěrů úředníků ofi­ciálně vydávala od 27. listopadu 2018 do 30. dubna 2019 periodický tisk.

Na černošický úřad, pod který Babiš podle svého trvalého bydliště jako občan spadá, se kvůli premiérově možnému střetu zájmů poprvé v srpnu 2018 obrátila česká pobočka protikorupční organizace Transparency International (TI). Podle jejích závěrů Babiš nadále ovládá některá média prostřednictvím holdingu Agrofert. Babiš se dlouhodobě hájí tím, že holding vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů a dostál tak prý povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

Babiš žaluje Černošice. Chce, aby úřad zastavil řízení o jeho střetu zájmů

Domácí

Členům vlády je však zakázáno osobně ovládat firmy, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají noviny. Pod společnost Londa přitom patří rádia Impuls a RockZone. Mafra zase vydává deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro, týdeníky Téma a 5plus2 i zpravodajské servery iDNES.cz a Lidovky.cz.

Trest za stejný skutek podruhé

Letos v lednu se TI na černošický úřad znovu obrátila s tím, že má nové důkazy o spáchání přestupku premiérem. A tamní pracovníci řízení znovu zahájili. To je však podle středečního vyjádření Babišova právníka Knotka v rozporu se zákonem.

„Zahájení řízení o přestupku bránila překážka věci pravomocně rozhodnuté,“ poukazoval Knotek na to, že ve stejné věci už středočeský úřad správní řízení pravomocně předloni zastavil.

Kauzu Babišova střetu zájmů převzal evropský žalobce

Evropa

„Nikdo nemůže být obviněn z přestupku za skutek, o němž již bylo v jiném řízení proti téže osobě pravomocně rozhodnuto,“ podotkl advokát.

Míní, že postup úřadu je v rozporu s právem na spravedlivý proces, respektive s právem na soudní a jinou ochranu danou Listinou základních práv a svobod. Podle té nemůže být nikdo trestně stíhán za čin, pro který již byl pravomocně odsouzen anebo zproštěn obžaloby. Platí to podle něj i ve správním řízení.

Knotek: Porušili základní práva

„Městský úřad Černošice tak porušením zásady ne bis in idem (zákaz dvojího souzení pro týž skutek, pozn. red.) ne­oprávněně zasahuje do ústavních práv pana Babiše garantovaných mu Listinou základních práv a svobod,“ řekl včera Právu Knotek.

„Jsem znepokojen z toho, že pod politickým tlakem jsou rozkládány základní právní jistoty,“ dodal Knotek.

Sám premiér podle něj nechtěl věc pro Právo komentovat s tím, že prý jde o čistě právní záležitost. Babiš ve čtvrtek v reakci na článek Práva uvedl, že je přesvědčený, že rozhodnutí městského úřadu v Černošicích je nezákonné a dodal, že se proti němu rozhodně odvolá. „Byl jsem dvakrát prošetřován za stejný skutek (stejnou věc). To je porušení mých základních práv,“ sdělil.

Babiš trvá na tom, že splnil všechny povinnosti vyplývající ze zákona. „Toto už je jen politická hra mých konkurentů,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám