Hlavní obsah

Přehledně: Kdy půjdou žáci do škol

Novinky, Klára Beranová
Praha

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v pondělí představil plán, za jakých podmínek a kdy se vrátí žáci do škol. Podmínky se budou odvíjet od platných stupňů protiepidemického systému (PES), který představilo ministerstvo zdravotnictví v pátek. Novinky nabízejí změny v přehledné formě.

Foto: ČTK

Robert Plaga

Článek

5. stupeň

Distanční výuka bude probíhat na všech stupních s výjimkou mateřských škol, speciálních škol a 1. a 2. ročníků základních škol. Žáci 1. a 2. ročníků ale budou muset mít po celou dobu výuky roušky, povinné bude také větrání ve třídách.

4. stupeň

Bude-li platit 4. stupeň, vrátí se do škol také celý první stupeň základních škol. Do tříd nastoupí i žáci druhého stupně a nižšího stupně víceletých gymnázií. „Ti se ale vrátí v rotacích,“ uvedl ministr. Třídy se tak budou po týdnech střídat ve výuce ve škole a z domova.

Do škol se vrátí i závěrečné ročníky základních, středních a vyšších odborných škol. Tělesná výchova ani kroužky podle ministra Plagy zatím nebudou.

Spolu s jejich návratem se ve středních a vyšších odborných školách obnoví praktická výuka pro skupiny do 20 lidí. Podobně se také na vysokých školách podle Plagy při čtvrtém stupni rizika covidu-19 obnoví praktická a laboratorní výuka pro skupiny do 20 lidí a umožní se individuální konzultace.

Studenti budou muset mít také všude roušky, povinné bude i větrání.

Plaga: Za 10 dní by mohli žáci ZŠ a maturanti do tříd

Domácí

O tom, zda se současná opatření zmírní na čtvrtý stupeň, by se podle Plagy mělo rozhodnout tento týden.

3. stupeň

Na třetím stupni se vrátí k prezenční výuce navíc i 1. ročníky vysokých škol. Žáci středních škol a vyšších odborných škol se také vrátí do lavic, budou se však stejně jako žáci druhého stupně střídat ve školách po týdnu.

2. stupeň

Do škol se vrací i studenti vysokých škol. Distanční výuka zůstane u univerzit 3. věku. Roušky budou povinné stále i ve třídách, výjimku budou mít 1. stupně základních škol.

1. stupeň

Oproti druhému stupni se téměř nic nemění. Nově budou ale roušky povinné jen na chodbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám