Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se mění od pondělí

Novinky, kov

Od pondělí se mění některá opaření proti šíření koronaviru. Týkají se nošení respirátoru či karantény. Novinky přinášejí pravidla, o nichž v týdnu rozhodla vláda, přehledně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek
  • Nově budou muset lidé nosit respirátory na pracovištích. Výjimku budou mít ti, kteří jsou v kanceláři sami. Stanovena je i výjimka pro osoby, které se nacházejí ve stejný čas a na stejném místě, a to pokud je jejich vzdálenost od sebe nejméně 1,5 metru.
  • Zaměstnavatelé mají nařízeno vybavit zaměstnance respirátory v dostatečném počtu na každou pracovní směnu.
  • Nutné jsou také respirátory na hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků. Dosud to platilo pro akce od 10 osob výše.
  • Dál je povinné nošení respirátorů například ve veřejné dopravě či obchodech.
  • Zkrátí se doba karantény na sedm dní pro ty, kteří přišli do kontaktu s někým nakaženým. Ukončit ji ale musí negativním PCR testem. Dosud museli být lidé s podezřením na nákazu v karanténě dva týdny.

Podrobnosti mimořádného opatření lze najít na webu ministerstva zdravotnictví (zde) či na webu vlády (zde).

Pokuty za roušky na místě. Vláda chce posílit pravomoci policie při kontrole opatření

Koronavirus

K dalším změnám dojde od 1. listopadu. Zkrátí se doba platnosti PCR testů ze sedmi dnů na 72 hodin a u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.

V restauracích, klubech, diskotékách a podobných provozech bude zavedena kontrola dodržování bezinfekčnosti (očkování, test, prodělání nemoci) s tím, že provozovatel nesmí umožnit vstup zákazníkovi, který mu bezinfekčnost neprokáže.

Od listopadu také dojde k omezení úhrady preventivního testování obyvatel z veřejného zdravotního pojištění. Testy zdama budou mít pouze děti do 18 let, lidí po první dávce vakcíny či ti, kteří se nemohou očkovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám