Hlavní obsah

Předvolební námluvy začaly, Piráti odsouhlasili koalici se STAN

Právo, Jiří Mach, Oldřich Danda

Vedení Pirátské strany může zahájit vyjednávání se STAN o podmínkách společného postupu ve sněmovních volbách na podzim 2021. Svolení dostalo od Celostátního fóra, které v rámci elektronického referenda souhlasilo 695 hlasy, tedy 81 procenty z odevzdaných lístků. Hlasovat mohlo všech 1079 členů, účast činila 80 procent. Bez podpory alespoň třípětinové většiny by návrh spadl pod stůl.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahájení volební kampańě Pirátů do krajských a senátních voleb. Spolupráce má pokračovat i ve sněmovních volbách

Článek

Debaty před hlasováním byly na straně Pirátů dlouhé a místy bouřlivé, zatímco Starostové už mají měsíc jasno o tom, že do vyjednávání o koalici s piráty půjdou.

Předseda Ivana Bartoš před hlasováním o zahájení vyjednávání o koalici podpořil. „Žádám vás o schválení mandátu k vyjednávání předvolební koaliční spolupráce a souvisejících podmínek s hnutím STAN pro postup ve volbách 2021,“ uvedl Bartoš.

„Pokud se nám podaří vyjednat parametry spolupráce, můžeme společně bojovat o vítězství v blížících se sněmovních volbách a získat možnost prosazovat náš program ve vedení této země,” okomentoval následně rozhodnutí Fóra straníků během večera Bartoš na svém Twitteru.

Celostátní fórum mělo k dispozici i rozsáhlou analýzu výhod a nevýhod společné kandidátky, k tomu po nespokojených ohlasech i dodatečně vypracovanou oponenturu.

Bartoš: Chci být lídrem koalice se STAN a příštím premiérem

Domácí

Z analýzy vyplývá, že při společné koalici a zisku 26 procent by mohla koalice disponovat 59 mandáty. Odhady ale slibují i 30procentní volební zisk či vyšší. Podle analýzy nejsou zásadní neshody v programech obou stran a i ve voličských táborech je jen minimum odpůrců společné kandidatury. Předběžně se počítá s tím, že Piráti by měli 11 lídrů kandidátek a starostové tři.

Přestože vedení strany vidí spolupráci optimisticky, členové na Celostátním fóru předkládali řadu námitek. Diskutéři se obávali rozmělnění programových priorit, rozdělení míst na kandidátkách, případné neshody na osobnostech, nebo třeba kroužkování ve prospěch koaličního partnera. Řešilo se ale i třeba financování kampaně apod.

STAN čeká tvrdá jednání o kandidátech

STAN si odsouhlasil vyjednávání s piráty už v říjnu. „Primární společnou ambicí je vítězství v nadcházejících volbách a možnost podílet se na změně politiky v naší zemi. Kombinace zkušených Starostů a energických pirátů je lék na několikaletý marasmus, provázející fungování našeho státu,“ uvítal výsledky referenda šéf STAN Vít Rakušan.

Podle něj bude náročné hlavně vyjednávání o pořadí kandidátek. „Pokud jako my odsouhlasí začátek vyjednávání, tak je nám všem jasné, že končí úsměvy a začne tvrdé vyjednávání,“ řekl Právu.

Volby do Senátu vyhráli Starostové

Volby do Senátu

Dodal, že pro ně je ale zásadní, aby nechtěli piráti nastavit kandidátky podle celostátního klíče, ale podle síly v jednotlivých krajích. „Jejich představu o rozdělení 11 ku třem chápu jako jejich ideální. Také máme své představy a myslím, že je nám všem jasné, že o nich musíme vyjednávat,“ dodal Rakušan.

Podle Bartoše by měly být všechny podmínky spolupráce doladěny před Vánoci, aby smlouvu mělo Celostátní fórum k dispozici na štědrý den a 8. ledna se mohlo v referendu rozhodnout.

Zatěžkávací zkouškou mezitím prochází druhý připravovaný předvolební blok ODS, KDU-ČSL a TOP 09 poté, co ODS prosadila s ANO snížení daní v nejisté době propadů státního rozpočtu. Ostatní strany zamýšlené koalice vystupovaly proti návrhu.

Na pravém spektru jsou debaty o společném postupu také ještě na začátku, byť příslib spolupráce vznikl hned po krajských volbách, kdy strany společnou kandidaturu na nižší úrovni vyzkoušely, a 28. října už podepsali představitelé partají memorandum o spolupráci.

Podle pirátské analýzy by vznik navrhovaných koalic nemusel ještě vést k jasné převaze v dolní komoře. Odhady však vycházejí z rozdělení mandátů v roce 2017 a průzkumů z konce září. Podle nich by pravicový blok získal dohromady 49 mandátů a koalice pirátů se STAN 44. ANO by mělo 69 poslanců, ČSSD 15, komunisté 13 a SPD osm.

Reklama

Výběr článků

Načítám