Hlavní obsah

Předsedu komunistů Filipa odvezli do nemocnice

• Aktualizováno
Právo, ada, nig

Předsedu komunistů a místopředsedu Sněmovny Vojtěcha Filipa odvezla ze sídla KSČM záchranka. Podle informací Práva byl převezen na interní kliniku Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí s podezřením na infarkt. Filip měl v poledne přijmout slib nově zvoleného ombudsmana Stanislava Křečka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Článek

Lékaři zjistili Filipovi infarkt v časném stadiu. Po ošetření je jeho stav stabilní s nadějí na časné propuštění do domácí péče, uvedla nemocnice.

Filip je po zákroku, kdy mu byl zaveden stent, tedy malá trubička zajišťující průchodnost tepny, ve stabilizovaném stavu mimo ohrožení života. Hospitalizován je na jednotce intenzivní péče.

„Je mi lépe, lékaři mi protáhli cévu a už jsem v pořádku. Budu tady ležet do zítřka. Nechám si přivézt počítač a budu pracovat,” řekl Filip rozhlasové stanici Frekvence 1.

Zdroje Práva hovoří o tom, že Filip navštívil v budově sídla KSČM lékařku, která mu okamžitě zavolala rychlou zdravotnickou službu.

Stent
Jedná se o jakousi „výztužku“ tepny, která má strukturu složitého pletiva a je vyrobena ze speciální a velmi kvalitní oceli. Velmi zjednodušeně si ji lze představit jako pružinku na průpisce. Intrakoronární stent je namontován na balónkový katétr a implantuje se nafouknutím balónku. Po sfouknutí a stažení balónku však zůstává vtlačen do stěny tepny, kterou vyztužuje a udržuje požadovaný průsvit. Stent se implantuje přes stehenní, radiální či pažní tepnu.
zdroj: Institut klinické a experimentální medicíny

Zásah zdravotníků potvrdila mluvčí záchranné služby Jana Poštová. „Kolem deváté hodiny jsme zasahovali v ulici Politických vězňů u 65letého muže, který měl obtíže se srdcem. Po zaléčení byl přepraven do nemocnice. Byl při vědomí a komunikoval,“ popsala situaci mluvčí.

Foto: Profimedia.cz

Koronární stent.

Filip měl ve středu ve 12 hodin v zastoupení předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) přijmout slib nově zvoleného ombudsmana Stanislava Křečka.

Ten nakonec složil slib do rukou dalšího z místopředsedů Sněmovny Tomia Okamury (SPD). Předseda komory Vondráček je totiž na návštěvě Thajska a Laosu.

Milion chvilek podal žalobu, kde žádá omluvu po KSČM a Filipovi

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám