Hlavní obsah

Předsedovi ÚOHS Pecinovi hrozí střet zájmů, on sám to odmítá

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina potvrdil 50tisícovou pokutu pro ministerstvo vnitra za nezákonný výběr organizátora elektronické aukce, ve které se měly prodávat nemovitosti rezortu. Protože se však v květnu Pecina může stát ministrem vnitra překlenovací vlády a post šéfa ÚOHS nemíní opustit, mohlo by se stát, že by později docházelo ke střetu zájmů. Pecina to odmítá.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina

Článek

"V rozporu se zákonem o veřejných zakázkách uzavřelo smlouvu se společností Clanroy Sales a. s. bez provedení náležitého zadávacího řízení,“ sdělil ve svém pátečním prohlášení sám šéf úřadu.

Pecina se může v květnu stát na pět měsíců ministrem vnitra a zároveň míní zůstat šéfem antimonopolního úřadu. Tudíž by v budoucnu teoreticky mohl udělovat pokutu sám sobě.

Podle Právem oslovených právních expertů by šlo o jednoznačný střet zájmů a Pecina by tedy neměl vykonávat obě funkce najednou.

Sám předseda ÚOHS to za určitý problém považuje, nicméně nadále zastává stanovisko, že lze jeho současné vedoucí postavení skloubit dohromady i ministerským křeslem.

Právníci: Obě funkce nikdy

"Je úplně jasné, že by to byl stoprocentně konflikt zájmů. Podle mě nemůže v žádném případě dělat obojí, tedy šéfa ÚOHS i ministra vnitra. Ministerstvo je organizační složka státu, která je podřízena při přezkoumávání zakázek antimonopolnímu úřadu,“ řekl Právu předseda výboru pro vnější vztahy České advokátní komory Václav Vlk.

Proto by podle něj byl Pecina jednoznačně podjatou osobou. A to i v případě, pokud by si vzal na dobu působení na vnitru dlouhodobou dovolenou u antimonopolního úřadu.

"To je prostě nesmysl. On je ten, kdo ta rozhodnutí podepisuje, kdo formálně rozhoduje, a to by musel rozhodovat sám o sobě, což nejde,“ míní Vlk.

Tentýž názor zastává i vedoucí katedry ústavního práva Univerzity Karlovy v Praze Václav Pavlíček. "Pokud by byl pan Pecina jmenován ministrem, tak by ten střet zájmů skutečně byl a oba dva úřady zároveň zastávat nemůže,“ řekl Právu profesor Pavlíček.

Pecina: nebudu podjatý

Pecina ale tvrdí, že už se do podobné situace dostal, když musel v minulosti přezkoumávat zakázky vlastního antimonopolního úřadu.

"Už soud kdysi řekl, že předseda ÚOHS nemůže být nikdy podjatý, protože není nikdo, kdo by za něj ty kauzy mohl v druhostupňovém rozhodování řešit. Situaci jsem vyřešil tak, že jsem určil mechanismus, jak se na ÚOHS zadávají veřejné zakázky, kdy je mají na starosti mí podřízení a já o nich nerozhoduji. Já jsem poté zodpovědný za přezkum,“ řekl Právu Pecina s tím, že by podobně řešil problém se střetem zájmů i na vnitru.

Podle něj nehrozí, že by ministerstvo vnitra stihlo za jeho případného pětiměsíčního působení ve funkci zadat nějakou veřejnou zakázku a on by pak jako šéf ÚOHS tuto zakázku přezkoumával. Připustil ale, že zcela vyloučit to nelze.

„To se určitě může stát, ale stejná situace je i tady u nás na úřadě a určitý problém to je,“ přiznal Pecina.

Bude brát dva platy?

Pecina se prý nebojí ani toho, že by obě funkce nestíhal. „To, co dělám teď na úřadu, je z 80 procent práce manažerská a tu prostě dělat nebudu a budu ji dělat na ministerstvu. Rozhodovací činnost mi zabírá zbylých 20 procent času a tu mohu dělat o víkendech zadarmo,“ míní šéf ÚOHS.

Pokud by se skutečně v květnu stal ministrem vnitra a zároveň zůstal šéfem ÚOHS, bude podle svých slov "zcela jistě“ brát pro sebe pouze jeden plat a druhý věnovat charitě. Třeba Nadaci policistů a hasičů, která se stará o pozůstalé rodiny po zemřelých mužích zákona.

"Buď si budu moci vzít na úřadu neplacené volno a pobírat plat na ministerstvu, nebo to nepůjde, protože nemůžu být mimo úřad, a v tomto případě bych odevzdal ministerský plat na tu nadaci,“ nastínil své plány Pecina.

Aby měl jistotu, zadal si prý právní posudek na to, jaká je nejsprávnější varianta. "Samozřejmě se tím ještě budou zabývat právníci z Legislativní rady vlády a z prezidentské kanceláře, protože pan prezident musí mít samozřejmě jistotu, že mě jmenovat může. Ti všichni řeknou nejen mně, ale i ostatním předsedům, jaká je ta nejčistší cesta,“ dodal Pecina.

Reklama

Výběr článků

Načítám