Hlavní obsah

Předsedou Senátu je opět Milan Štěch

Novinky, jas
Aktualizováno

Staronovým předsedou Senátu byl ve středu na ustavujícím zasedání 11. funkčního období zvolen Milan Štěch (ČSSD). V tajné volbě získal 54 hlasů. Štěch byl jediným kandidátem. Zvoleni byli i čtyři navržení místopředsedové.

Foto: Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Štěch poděkoval senátorům za zvolení a vyslovil naději, že se podaří docílit toho, aby si lidé horní komory více všímali a ona posílila své pozice v ústavním systému.

Štěch byl zvolen navzdory námitkám ze strany klubů lidovců s nezávislými  a STAN, jejichž členové Štěchovi vyčítají podpis pod prohlášením nejvyšších ústavních činitelů o vztazích k Číně. [celá zpráva]

Jeho kandidaturu uvedl šéf senátorů ČSSD Petr Vícha, který připomněl Štěchovu dvacetiletou práci v Senátu. Ta je podle něj více než pochybnosti související s výše uvedeným prohlášením.

Štěchovi vzápětí ke zvolení pogratuloval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Senát se stal díky jeho vedení respektovanou a aktivní ústavní institucí,” míní předseda vlády.

Místopředsedy Bárek, Horská, Kubera a Šesták

Senátoři se rovněž usnesli, že horní komora bude mít čtyři místopředsedy. Senátními kluby byli navrženi Ivo Bárek (ČSSD), Miluše Horská (KDU-ČSL a nezávislí), Jaroslav Kubera (ODS) a Jiří Šesták (za STAN). Všichni byli zvoleni.

Na úvod schůze složili nově zvolení senátoři slavnostní slib.

Chyběl mezi nimi zástupce z mosteckého volebního obvodu, kde Nejvyšší správní soud hlasování zrušil. Opakovat by se mělo v lednu příštího roku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám