Hlavní obsah

Předseda brněnského soudu nepůjde před kárný senát

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kárné žaloby, kterými se ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil obořil na vedení brněnského Krajského soudu, se sypou jak domečky z karet. Poté, co ze žaloby požadující konec v soudcovské funkci pro místopředsedu soudu Jana Kozáka zbyl po kárném jednání jen finanční postih, se před kárný senát vůbec nedostal předseda soudu Jaromír Pořízek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Podle verdiktu Nejvyššího správního soudu (NSS) ministr podal svou žalobu pozdě, a proto bylo kárné řízení zastaveno.

Pospíšil Pořízkovi vyčítal, že vydal rozvrh práce pro rok 2010 včetně údajně zneužitelného a netransparentního ustanovení umožňující nestandardní přidělování insolvenčních případů právě soudci Kozákovi.

„Kárný senát při ověřování podmínek řízení, které je povinen ověřit z úřední povinnosti, dospěl k závěru, že návrh na zahájení řízení byl podán po uplynutí šestiměsíční subjektivní lhůty pro podání návrhu. Navrhovatel měl příslušný rozvrh práce k dispozici od 28. 12. 2010, mohl a měl se s jeho obsahem seznámit, kárný návrh byl ale podán až na konci září 2011,“ vysvětlila mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám