Hlavní obsah

Předpověď na srpen slibuje typické české léto

– Praha

Po deštivém a trochu chladnějším začátku příštího týdne se oteplí a počasí se ustálí. Týdenní průměry maximálních teplot se v první půlce srpna budou pohybovat kolem 25 stupňů Celsia. Poté meteorologové očekávají střídání chladnějších a teplejších období.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Žena se zmrzlinou v centru Olomouce, kde 28. července 2020 panovalo slunečné počasí doprovázené vysokými teplotami.

Článek

Celkově bude srpen teplotně průměrný až slabě nadprůměrný, srážek by mělo být jako obvykle v tuto dobu. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Pršet má nejvíce v týdnu od 3. srpna. V něm meteorologové očekávají nejvyšší týdenní úhrny, a to zejména kvůli vydatným srážkám ze začátku týdne. "Následně předpokládáme v průměru relativně sušší období, pravděpodobně budou převažovat srážky lokálního charakteru (přeháňky, bouřky), což povede k větším regionálním rozdílům v celkovém měsíčním úhrnu," uvedl ČHMÚ.

Nejteplejší srpen byl v roce 2015

Průměrný úhrn srážek pro období 3. až 30. srpna je 67 milimetrů. Zatím nejvíc napršelo v roce 2002, kdy meteorologové naměřili 140 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo v roce 1983 s úhrnem 15 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota v Česku pro období příštích čtyř týdnů je 17,5 stupně Celsia. Podle záznamů vedených od roku 1951 bylo nejtepleji v roce 2015 s průměrem 21,6 stupně Celsia, zatím nejnižší průměr 13,9 stupně zaznamenali meteorologové v roce 1978.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Reklama

Související témata:

Související články

Meteorologové varují před úmorným vedrem

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek rozšířil výstrahu. Ke stávajícímu varování před rizikem vzniku požárů přibyla ještě na sobotu výstraha před...

Výběr článků

Načítám