Hlavní obsah

Predikce vs. skutečnost. Covidová čísla odpovídají „realistickému” scénáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty lidí nakažených koronavirem a pacientů hospitalizovaných s covidem-19 od začátku školního roku znatelně rostou, k rizikovému vývoji ale mají zatím daleko. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se naplňuje realistický scénář vývoje epidemie, do něhož pozitivně promlouvá proočkovanost.

Článek

ÚZIS, který zpracovává zdravotnická data, představil na konci letních prázdnin tři scénáře vývoje – rizikový, realistický a optimistický.

Podle Duška se nyní naplňuje ten realistický. Nákaza sice stoupá, ale neeskaluje do rizikových hodnot. Vývoj ovlivňuje očkování a varianta koronaviru delta, která je nakažlivější než dříve rozšířená „britská” varianta a na kterou včetně subvariant připadá zhruba 95 procent případů.

Nejhorší predikce: Na podzim přes tisíc nakažených denně

Koronavirus

„V tomto (realistickém) scénáři jsme předpokládali, že u populace 16, resp. 18+ nedosáhneme 70procentní populační proočkovanosti a také že rychlejší varianta viru delta bude částečně obcházet vakcinaci. To se skutečně děje. Naopak ale platí optimistické předpoklady pro to, že vakcinace bude efektivně bránit těžkému průběhu nemoci,” okomentoval Dušek pro Novinky aktuální vývoj.

Optimistický scénář předpokládal vice než 70procentní proočkovanost populace, která by v kombinaci s imunitou lidí, kteří covid prodělali, šíření viru velmi omezila. Realistický scénář pak počítal s proočkovaností okolo 60 procent, což odpovídá aktuálním datům.

Hospitalizovaní mají teď lehčí průběh covidu

Koronavirus

Vysoce rizikový scénář, kdy by byla proočkovanost nižší a hrozilo by opětovné rozšíření nákazy mezi rizikové skupiny obyvatel, jimž vyprchá ochrana po vakcinaci, se podle Duška nenaplňuje.

Česko má aktuálně 42 nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Ve neděli 3. října bylo za den podle aktualizovaných dat odhaleno 314 nových případů.

I loni touto dobou se situace zhoršovala, tehdy už však přibývalo kolem 3000 nakažených za den a očkování ještě neměl nikdo.

Dušek: Pozitivní jsou i počty hospitalizovaných

Realistickému scénáři odpovídají podle Duška také počty hospitalizovaných pacientů, které ministerstvo zdravotnictví označuje jako hlavní kritérium pro případné zpřísňování opatření.

ÚZIS odhadoval na konci září přibližně 200 hospitalizovaných pacientů s covidem, přičemž 40 až 50 z nich by potřebovalo specializovanou péči na jednotkách intenzivní péče. „To se nyní ke konci září přesně děje,” doplnil Dušek.

K 3. říjnu leželo v nemocnicích 204 pacientů s covidem, z nichž 28 bylo v těžkém stavu na JIP nebo vyžadujících vysoce specializovanou péči, jako je připojení na umělou plicní ventilaci či přístroj ECMO, zajišťující mimotělní oběh. Čísla navíc od poloviny minulého týdne mírně poklesla.

Vloni v těchto dnech leželo v nemocnicích přes tisíc pacientů s covidem, ve vážném stavu jich bylo kolem 200.

Třetina lidí má „covidové potíže” i čtvrt roku po nemoci

Evropa

Dušek dává vývoj do souvislosti s očkováním, které u očkovaného člověka výrazně snižuje hrozbu hospitalizace a těžšího průběhu nemoci. Aktuálně má v České republice dokončené očkování téměř šest milionů lidí.

Reklama

Související články

Hospitalizovaní mají teď lehčí průběh covidu

V posledních dnech stoupají počty hospitalizací i těžších průběhů covidu-19. Za středu zdravotnická zařízení v ČR evidovala 237 hospitalizovaných, z toho 34 je...

Výběr článků

Načítám