Hlavní obsah

Před rozhlasem se vzpomínalo na Pražské povstání i na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Veřejnost i ústavní činitelé si ve čtvrtek připomněli u budovy Českého rozhlasu na pražských Vinohradech 77. výročí Pražského povstání. Řečníci v projevech připomněli historické paralely se současným děním na Ukrajině.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Před Českým rozhlasem se při příležitosti 77. výročí Pražského povstání konal pietní vzpomínkový akt. Na snímku Miloš Vystrčil, Markéta Pekarová Adamová, Jana Černochová, Alexandra Udženija a Zdeněk Hřib.

Článek

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) konstatoval, že slovo je zbraň, což podle něj platilo v roce 1945 a platí to i nyní, kdy se potýkáme s propagandou popírající či zlehčující agresi Ruska proti Ukrajině.

Slovenský velvyslanec v ČR Rastislav Káčer zdůraznil, že v případě ruské agrese na Ukrajinu se neopakoval příběh Mnichova, kde mocnosti v roce 1938 rozhodly o osudu předválečného Československa.

„Mnichovská zrada se neopakovala,” uvedl Káčer a připomněl, že ČR i Slovensko spolu s dalšími státy se postavily za Ukrajinu a pomáhají jí ve střetu s ruským agresorem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Před Českým rozhlasem se při příležitosti 77. výročí Pražského povstání konal 5. května 2022 pietní vzpomínkový akt.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) připomněla, že Pražské povstání je jedním ze skvělých momentů, kdy Češi dokázali převzít iniciativu a zvednout hlavu.

I nyní podle ní Češi dokázali „překonat sami sebe” a pomáhají Ukrajincům v jejich nerovném boji. „Češi tak opět ve světě dokazují, že mohu vést ostatní svým příkladem,” uvedla.

Šéfka Sněmovny vzpomněla i na hrdiny Pražského povstání, jmenovitě vojenského velitele Karla Kutlvašra a výsadkáře Jaromíra Nechanského, jehož spolupracovníci v době povstání zajišťovali spojení s Londýnem a Českou národní radou. Kutlvašr byl po únoru 1948 v zinscenovaném procesu odsouzen k mnohaletému trestu, Nechanský byl po komunistickém převzetí moci popraven.

„Nechť jsou nám jejich odvaha a rozhodnost inspirací a jejich tragický osud mementem,” uzavřela Pekarová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám