Hlavní obsah

Před norskou ambasádou v Praze pokládají lidé květiny a svíčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před norským velvyslanectvím v pražské Hellichově ulici hoří svíčky, které tam lidé umístili k uctění památky obětí páteční střelby na ostrově Utöya. Památku zastřelených účastníků mládežnického tábora norských socialistů uctili obyvatelé Prahy také květinami. V neděli kolem poledne se k nim pak přidali i členové českých Mladých sociálních demokratů.

Foto: Reuters

Před norským velvyslanectvím v pražské Hellichově ulici hoří svíčky, které tam lidé umístili k uctění památky obětí páteční střelby na ostrově Utoya

Článek

Krátce před polednem stála před norskou ambasádou zhruba desítka svíček. Vedle nich leželo několik svazků květin. Mladý muž, který přinesl další ze svíček, se odmítl s novináři bavit. Pouze svíčku v rychlosti zapálil a odešel.

Žena, která přišla po něm, uvedla, že měla problém sehnat v neděli květiny. Nakonec se tedy spokojila pouze se svíčkou. "Člověk to sleduje v rozhlase, není mu to jedno," řekla na adresu pátečního neštěstí, které se odehrálo na severu Evropy.

V poledne se před ambasádou shromáždilo několik desítek mladých sociálních demokratů. Před vchod do budovy položili květiny a svíčky. Poté postáli před velvyslanectvím při symbolické minutě ticha.

"Je to jedna z nejtragičtějších událostí, které se v posledních letech staly," řekl novinářům jejich předseda Lukáš Kaucký. "Zároveň je to útok proti našim kamarádům, proto ho vnímáme velice osobně," dodal.

Oběti střelby na ostrově Utöya znali mladí čeští socialisté ze společných zahraničních akcí. Sesterskou organizaci v Norsku se prý snažili kontaktovat a vyjádřit soustrast pozůstalým, dodal Kaucký.

Ze spáchání teroristických činů v norském království je podezřelý Anders Behring Breivik. V pátek měl nejprve v odpoledních hodinách odpálit bombu, která explodovala ve vládní čtvrti v centru Osla a usmrtila nejméně sedm lidí. Poté dvaatřicetiletý muž postřílel nejméně 85 lidí na mládežnickém táboře příznivců sociálních demokratů premiéra Jense Stoltenberga, jenž měl tábor v sobotu navštívit.

Podezřelý se už k činům přiznal a v pondělí je podle agentury Reuters ochoten své počínání vysvětlit před soudem. Podle jeho právníka prohlásil, že jeho činy sice byly "hrozné", ale "nezbytné". [celá zpráva]

Související témata:

Výběr článků

Načítám