Hlavní obsah

Bylo to hrůzné, ale nutné, řekl o zmasakrování 93 lidí norský extrémista

– Oslo • Aktualizováno

Dvaatřicetiletý Anders Behring Breivik zodpovědný za masakr v Norsku, který si vyžádal životy nejméně 93 lidí, označil svůj čin za hrůzný, ale nutný. Oba páteční útoky spáchal sám. Podle Breivikova právníka byla motivem činu snaha změnit norskou společnost. Breivik před útokem zveřejnil svůj manifest namířený proti muslimům a mimo jiné prozradil, že navštívil i Prahu, kde chtěl kontaktovat gang Hell's Angels.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Norský extrémista v antimuslimském videuVideo: Reuters

 
Článek

"Myslí si, že to bylo hrůzné, ale nutné spáchat tyto činy. V jeho hlavě to však bylo nutné," citovala BBC Breivikova obhájce Geira Lippestada, který novinářům také potvrdil, že jeho mandant útoky plánoval již delší čas.

Breivik se již uvedl, že oba hrůzné útoky, jak v Oslu, tak na ostrově Utoya, spáchal sám. Nepřiznal se však ke spáchání kriminálního činu.

Zatím byly objeveny nové důkazy, které dokreslují Breivikův extrémismus namířený proti vládnoucí levicové straně a přistěhovalcům. Na YouTube se objevil jeho 12minutový klip nazvaný Knights Templar 2083 namířený proti muslimům. Podezřelý se v klipu objevuje se zbraní v ruce.  Média také informovala o klipu, který na internet umístil uživatel "BerwickAndrew", je rozděleno do kapitol s názvy Rozmach kulturního marxismu, Islámská kolonizace a Naděje a obrození.

Breivikův manifest má 1500 stran 

Zároveň nedlouho před útokem Breivik zveřejnil na internetu svůj manifest, který má 1500 stran. To potvrzuje domněnky, že útok, který započal výbuchy v centru Osla a pokračoval masakrováním mladých členů Dělnické strany na jejich ostrovním mítinku, plánoval delší dobu, pravděpodobně od roku 2009.

V manifestu pod názvem "Evropská deklarace nezávislosti" se podle agentury DPA zabývá "rasovou válkou" a otázkou, jak by bylo možné Evropu osvobodit od přistěhovalců. V posledním příspěvku je údajně i věta: "Myslím, že toto je poslední příspěvek, který píšu. Je pátek, 22. července, 12:51."

Foto: Reuters

Breivikovu biofarmu prohledala policie.

Zhruba o půldruhé hodiny později otřásl vládní čtvrtí v centru Osla výbuch bomby, jenž usmrtil nejméně sedm lidí. Poté dvaatřicetiletý muž postřílel nejméně 85 lidí na mládežnickém táboře příznivců sociálních demokratů premiéra Jense Stoltenberga, jenž měl tábor v sobotu navštívit.

Celkem během obou incidentů zahynulo 93 lidí, poslední z nich zemřel v neděli v nemocnici v Oslu.

Breivik chtěl v Praze kontaktovat gang Hell's Angels

Breivik se ve svém manifestu zmínil i o návštěvě Prahy v pasáži, v níž vyjevil přání opatřit si další střelné zbraně. "Vlastně bych chtěl navázat kontakt s (motorkářským gangem) Hell's Angels v Praze, Berlíně nebo Kodani. Ale ztratil jsem motivaci během prvních dnů v Praze. Teď musím sehnat poloautomatickou pušku a (pistoli) glock legálně. S puškou by myslím neměl být problém, protože jsem udělal myslivecké zkoušky a mám pumpovou brokovnici Benelli Nova a sedm let bez problémů. Mám čistý trestní rejstřík, takže není důvod, proč by policie měla mou žádost zamítnout," poznamenal si "Berwick" loni v září.

Podrobně popisuje také plány na teroristické akce včetně toho, že si musí založit vlastní farmu a opatřit hnojivo na výbušniny, což také udělal. Breivik se však rovněž zaobíral možností získání biologických a jaderných zbraní. Rovněž popisuje taktiku infiltrování do nepřátelských organizací, což prý může být způsob, jak se přiblížit jinak nepřístupným cílům, jako je předseda vlády nebo ministři.

"Chcete-li získat práci v letním táboře napojeném na největší politickou stranu, existuje způsob, jak toho dosáhnout. Premiér takové tábory obvykle v letním období navštěvuje," píše pravděpodobný útočník, z jehož textu zveřejnil úryvky server norského deníku Bergens Tidende.

"2083 budou muslimové deportováni"

Podle autora se Evropa nyní nachází v jedné z fází občanské války, která začala v roce 1999 bombardováním Jugoslávie. Rozhodující fáze však nastane v letech 2070 - 2083, kdy budou 30 až 50 procent evropské populace tvořit muslimové. Multikulturalismus a "kulturní komunismus" postupně budou poraženy v jednotlivých zemích a "muslimové budou deportováni", sní autor. Ten také ve svém pamfletu "hrdinské rytíře" nabádá, aby se nevzdávali ani v případě zatčení. V tu chvíli naopak podle něj mají zahájit fázi propagandy. Sám prý počítá s tím, že bude pokládán "za největší monstrum od 2. světové války".

Foto: Reuters

Tisíce lidí v centru Osla uctili památku masakru.

Breivik se má objevit v pondělí před soudem, který rozhodne, zda podezřelý během vyšetřování zůstane ve vazbě. Podle norských zákonů může jít do vězení nanejvýš na 21 let.

Policejní šéf  Sveinung Sponheim sdělil, že Breivik komunikuje s vyšetřovateli, ale je velmi těžké s ním jednat, protože vznáší neustále nějaké požadavky.

Výběr článků

Načítám