Hlavní obsah

Před deseti lety velká voda spláchla sever Čech. O život přišlo pět lidí, škody byly v miliardách

Právo, Michael Polák

Když v neděli večer 8. srpna roku 2010 objevili v polském příhraničním městě Bogatynia tělo třiasedmdesátileté ženy z Heřmanic na Frýdlantsku, završil se definitivně tragický rozměr bleskových povodní, vyvolaných vydatnými dešti. Voda v období mezi 6. a 8. srpnem 2010 změnila léto tisíců lidí v Česku, nejvíce na severu Čech, v boj o život.

Foto: ZZS LK, Stanislav Mackovík

Záchrana odříznutých obyvatel v Bílém Kostele nad Nisou

Článek

Žena nalezená v Polsku, jejíž tělo unášel rozvodněný potok Oleška dlouhých šest kilometrů, se stala pátou obětí povodní. Tři životy si voda vzala na Frýdlantsku, dva na Českolipsku. Zraněných bylo více než 130 a dva tisíce dalších vyhnala voda z domovů. Cifra při sčítání škod se nakonec zastavila u čísla 8 miliard 212 milionů korun.

Foto: HZS LK

Bleskové povodně udeřily na severu Čech o víkendu mezi 6. až 8. srpnem roku 2010.

Hasiči, kteří před deseti lety u povodní zasahovali, na ně dnes vzpomínají jako na něco, co nikdy předtím a nikdy potom nezažili. Jiří Košek, tehdy velitel lezeckého družstva hasičů, byl u toho, když v Mníšku u Liberce voda strhla kus domu, v němž uvízli dva lidé.

„V danou chvíli se dům nacházel přímo uprostřed řeky. Žádali jsme o leteckou podporu, ale to vzhledem k počasí nebylo možné. Takže jsme jako lezci vytvořili lanový traverz a přelezli jsme do 20 metrů vzdáleného domu. Nejobtížnější bylo dostat lano až k těm osobám,“ vzpomíná dnes Košek na akci, která měla úspěšný závěr.

Extrémní sucha se budou vracet, varuje klimatolog

Domácí

Mezi nejvíce postižená místa patřila Raspenava, Chrastava, Bílý Kostel, Hrádek nad Nisou, Frýdlant, Višňová, Hejnice, Heřmanice a také Lindava nebo Kunratice u Cvikova. V Raspenavě vzala voda podle pamětníků vše, co ji stálo v cestě.

Foto: HZS LK

Bleskové povodně udeřily na severu Čech o víkendu mezi 6. až 8. srpnem roku 2010.

„Vzpomínám si, že najednou přišla třímetrová vlna, která spláchla všechny lávky. Vidět v Raspenavě o čtyři metry zvednutou řeku a zatopená místa, která dobře znáte, bylo hrozné,“ vybavuje si nepříjemné zážitky také Josef Hanzl, nyní velitel raspenavské stanice hasičů.

Za první den povodní, od noci z pátku na sobotu do noci ze soboty na neděli, přijali operátoři tísňových linek 2242 hovorů. „Největší zátěž nastala mezi 10. 16. hodinou, každých 15 minut operátoři odbavili zhruba 55 hovorů,“ píše se ve webové kronice, kterou kvůli vzpomínce na povodně vytvořili liberečtí profesionální hasiči.

Pět let od povodní: Paní Šrámkové ze Zálezlic vzala povodeň dům i zdraví

Domácí

Kvůli velké vodě přestaly na severu Čech jezdit vlaky, tisíce domácností byly bez proudu. Lidé, kteří nestačili kvůli ochraně svého majetku utéct, čekali na záchranu na střechách domů nebo v korunách stromů. Evakuace se přitom netýkala jen trvale bydlících, hasiči museli na mnoha místech do bezpečí dostat třeba i celé letní dětské tábory.

Foto: HZS LK

Bleskové povodně udeřily na severu Čech o víkendu mezi 6. až 8. srpnem roku 2010.

Do záchranných a posléze likvidačních prací bylo nakonec nasazeno 267 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, ty čítaly zhruba tisícovku mužů, zasahovalo také 1800 vojáků, 700 policistů a stovky dobrovolníků a záchranářů.

Prakticky všechny škody na veřejném majetku, které blesková povodeň v roce 2010 napáchala, jsou dnes opraveny. Výjimkou je silnice z Lindavy do Cvikova na Českolipsku. Po povodních se na ní z finanční pomoci přicházející na odstraňování škod nedostalo, a tak ji Liberecký kraj z vlastního rozpočtu opravuje za 102 milionů korun až nyní. Hotovo má být do září, pak budou povodně z roku 2010 definitivně minulostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám