Hlavní obsah

Před 25 lety prohlásil papež Zdislavu za svatou, pomohl zázrak

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V září 1989 zkolaboval při lékařském kolegiu v nemocnici v Novém Městě na Moravě chirurg František S. Do padesátin mu chybělo několik měsíců, ale coby kardiak žil v té době už dva roky s umělou chlopní i voperovaným kardiostimulátorem. Po kolapsu jeho kolegové okamžitě zápasili o jeho život.

Foto: ČTK

Před 25 lety v Olomouci. Tisíce lidí v pláštěnkách a s deštníky sledují přinášení truhly s ostatky svaté Zdislavy krátce před svatořečením

Článek

„Resuscitace se ale vůbec nedařila. Lékaři se o ni pokoušeli neuvěřitelně dlouhou dobu – dvě a půl hodiny. Ačkoliv ani po tak dlouhé době se Františkovi nevrátily životní funkce, kolegové ho ještě nechali připojeného na přístrojích,“ vzpomínal před časem na dramatické okamžiky neurolog Stanislav Severa, který se událostí z novoměstské nemocnice podrobně zabýval.

Zjistil také, že mezitím v nemocnici nastoupila službu zdravotní sestra Stanislava Vondálová. Silně věřící žena se za umírajícího lékaře začala modlit k blahoslavené paní Zdislavě a o modlitby k ní požádala i další lidi.

A pak se začaly dít věci. Umírajícímu se začaly postupně opět rozbíhat životní orgány, ještě ten samý den dokázal reagovat na oslovení otevřením očí a pohybem hlavy, druhý den ráno se mu vrátilo plné vědomí. Právě toto zázračné uzdravení z roku 1989, připisované modlitbám k paní Zdislavě, se stalo hlavním podkladem pro kanonizaci blahoslavené Zdislavy, dnes patronky Libereckého kraje i biskupství litoměřického. Zázrak uznala církevní Kongregace pro svatořečení a 21. května 1995 v Olomouci prohlásil papež Jan Pavel II. Zdislavu za svatou. Od této události uplynulo ve čtvrtek rovných 25 let.

Lékař zachránil život kardiochirurgovi, který mu pomohl před 20 lety

Koktejl

„Vzpomínám si, že ten den hrozně pršelo. Že jsme tam stáli v pláštěnkách, všude okolo roztažené deštníky a právě kvůli nim nebylo z našeho sektoru, ve kterém jsme stáli, úplně dobře vidět na pódium. Ale atmosféra byla úžasná. Byla hodně ovlivněná nadšením, které v lidech ještě v polovině 90. let bylo,“ vzpomínala na shromáždění 200 tisíc lidí a kanonizaci v Olomouci Renata Černá, přímá účastnice a tehdy i dnes kastelánka na zámku Lemberk.

Zdislava je s Libereckem spojena neodmyslitelně. V bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí jsou uloženy její ostatky, ke kterým se každoročně přicházejí modlit tisíce poutníků. Chrám v Jablonném je také jednou z několika mála českých sakrálních staveb ukrývajících hrob světce.

Jablonné v Podještědí si letos připomíná také 800 let od narození sv. Zdislavy. Uvádí se, že Zdislava se narodila v moravském Křižanově roku 1220. A už jako mladá se provdala na sever Čech za šlechtice Havla z Lemberka.

Reklama

Související články

Pětina Čechů je zdravotně negramotná

Jedním z přínosů pandemie covidu-19 je zvýšení zdravotního povědomí Čechů. Podle aktuální mezinárodní studie je totiž až 20 procent dětí negramotných ve smyslu...

Výběr článků

Načítám