Hlavní obsah

Pražští zastupitelé chtějí pro agresivní řidiče psychotesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský magistrát by mohl přitvrdit v boji proti agresivním řidičům. Pokud spáchají přestupek a prokáže se, že riskovali, museli by podstoupit vyšetření u psychiatra, psychologické testy a kurz sebeovládání. Měli by také zhlédnout film o následcích nehod. Návrh v pondělí podpořil bezpečnostní výbor zastupitelstva.

Článek

S návrhem na novelu silničního zákona přišel ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz. Podle něj směřuje zejména na část mladých řidičů, kteří si pořizují silné automobily a jezdí riskantně. "Řidičský průkaz by mohl být posuzován jako zbrojní průkaz," uvedl ředitel, který kandiduje za ODS do Senátu v Praze 1.

Vyšetření, testy a promítání filmu by museli podstoupit třeba lidé, kteří předjíždějí na nepřehledných místech se zákazem nebo se velmi rychle řítí i přes přechody pro chodce. Schwarz uvedl, že jeho návrh je k diskusi a uvědomuje si, že nemusí být schválen.

Kolínská: jde o předvolební kampaň

"Kampaň před volbami do Senátu už začala, pan Schwarz má evidentně potřebu se zviditelnit," řekla Novinkám zastupitelka za SZ Petra Kolínská. Dodala, že návrh byl podán ústně, členové výboru před jednáním žádný materiál nedostali.

"Výbor se od té doby, co v něm sedím, a to je asi rok a půl, bezpečností v dopravě nikdy vážně nezabýval," upřesnila Kolínská, která se hlasování zdržela. Nevyloučila ale podporu SZ v případě, že by byl podrobný materiál pečlivě zpracovaný. Bezpečnostní výbor má deset členů, z toho šest je z ODS.

Předseda bezpečnostního výboru Pavel Žďárský (ODS) uvedl, že městská rada by se mohla návrhem zabývat už tento týden. Město by jej pak předložilo jako svou iniciativu. V současné době se chystá větší novela silničního zákona, který předloni zavedl bodový systém pro řidiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám