Hlavní obsah

Manévry v Praze: 300 policistů, projet nesmělo 10 aut za celý den

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí policisté kvůli omezení pohybu kontrolují lidi při přejezdech mezi okresy. Například na hlavních tazích do Prahy zastavovali auta již od brzkého rána. Podle ředitele pražské policie Tomáše Lercha policisté na vjezdech do metropole vrátili zpět zatím desítku aut, pokutu žádnou nedali.

TK ředitele pražské policie ke kontrolám mezi okresyVideo: Novinky

 
Článek

Pražští policisté se zatím při kontrolách na hranicích okresů nesetkali se závažným prohřeškem. Žádnou pokutu zatím nedali, řekl v pondělí odpoledne Lerch.

Za kontroly na hranicích si ČR může sama, je odstrašujícím příkladem, vzkázal německý poslanec

Evropa

„Všichni občané respektují tato opatření. Nesetkali jsme se s žádným zásadním prohřeškem, spíše je to o vysvětlování, upozorňování. Je tam určitá benevolence, protože je to první den, kdy lidé míří do zaměstnání,” uvedl Lerch s tím, že ve většině případů opravdu jeli lidé do práce.

Podle něj se do kontrol nejen na tazích vedoucích do Prahy, ale i uvnitř města, zatím zapojilo 300 policistů. Vojáci a celníci se zapojí v dalších dnech.

„Pražská policie ještě před tímto opatřením prováděla a bude provádět kontroly. Těch bylo zhruba kolem tisícovky, teď se zintenzivní a bude jich více. U určitého mizivého procenta musíme sáhnout k nějaké sankci, většinou je to o nějaké domluvě. Stejně tak to bude tady,” osvětlil šéf pražských policistů.

Do namátkových kontrol, které vláda nařídila při pátečním zpřísnění koronavirových opatření, se zapojilo zhruba 30 tisíc lidí, primárně jde o policisty. Hlídat, zda lidé mají oprávnění ke vstupu do jiného regionu, jim pomáhají také vojáci a několik stovek celníků.

Kontroly mezi okresy budou namátkové, ale budeme ověřovat, říká policejní šéf

Domácí

Pražští policisté již od noci zastavují chodce i auta při všech hlavních tazích do metropole. Prozatím jsou však benevolentnější a nepokutují, ale spíše upozorňují na nová opatření a na nutnost mít k dispozici kupříkladu potvrzení od zaměstnavatele o cestování do zaměstnání. K sankcím se má přistoupit až od půlky týdne, jak v neděli uvedl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

PŘEHLEDNĚ: Od pondělí platí přísnější opatření

Koronavirus

Podle něj policisté mají vytipováno zhruba 500 míst, kde lidé překračují hranice mezi okresy nejvíc. Tam budou kontroly nejčastější. To však neznamená, že lidé nemohou na namátkové kontroly dodržování opatření narazit na kterémkoliv místě v Česku.

Policisté v Jihomoravském kraji jsou minimálně na 50 stanovištích. V rámci Moravskoslezského kraje při kontrolách běžným policistům pomáhají také kriminalisté. Hlídky se zaměřují nejen na páteřní komunikace, ale i na nižší třídy silnic a železnic. Podobná situace panuje i v ostatních krajích.

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté rozjeli kontroly na hranicích okresů

Policisté napříč Českou republikou kontrolují pohyb lidí přes hranice okresů. Namátkově zastavují lidi a zjišťují, zda mají oprávnění ke vstupu do jiného...

Výběr článků

Načítám