Hlavní obsah

Pražský primátor Pavel Bém začal šéfovat malé obci na Slovácku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Starostou malé slovácké obce Suchá Loz na Uherskohradišťsku se stal v sobotu pražský primátor Pavel Bém. Dopoledne poprvé symbolicky zasedl do křesla na místním úřadě, které mu na omezenou dobu uvolnil starosta obce Petr Gazdík. Toho na oplátku čeká místo prvního muže české metropole.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pražský primátor Pavel Bém

Článek

Bém přijel na Slovácko už v noci na sobotu a stihnul se zúčastnit tradiční hodové zábavy. Během soboty také poprvé zodpovídal otázky obyvatel vesnice. Hlavní povinnosti z pozice starosty obce ho čekají až v pondělí. Pavel Bém přenocoval ve stanu a od soboty se věnuje práci starosty.

"V rámci daných možností jsme nachystali takový program, aby pan bém získal maximální přehled o tom, jak vypadá vesnice, její hospodaření a jak se taková vesnice vede," řekl k Bémově návštěvě Gazdík. "Chceme, aby diskutoval s občany. A jak už on sám řekl, abychom nalezli vzájemné porozumění ve věci rozpočtového určení daní," dodal starosta.

Bémova návštěva vesnice vzešla z loňského Gazdíkova vyjádření v tisku, kterým starosta pražského primátora vyzval k tomu, aby si vyzkoušel, jaké to je dělat starostu v malé vesnici. Reagoval tím na tehdejší diskusi o přerozdělování daňových výnosů obcím.

Řada starostů kritizovala to, že menší obce od státu dostávají na jednoho občana až 6,5 krát méně než Praha. Výměna rolí je ale oboustranná, Gazdík se bude moci dočasně vžít do role pražského primátora.

"Je těžké srovnávat potřebnost a funkci miliónového města a malé krásné slovácké obce," řekl Bém. "Já na to teď nemám odpověď, nicméně je to jedním z důvodů, proč tady jsem, a těším se na diskusi, kterou povedu se starostou Petrem Gazdíkem," doplnil.

Většina dotazů obyvatel Suché Lozi, kterým musel dočasný starosta čelit, se týkala rozdílů v hospodaření obou obcí, zisků z rozvoje turistiky nebo praktických problémů, které musí jejich vedení denně řešit.

Reklama

Výběr článků

Načítám