Hlavní obsah

Hrad otevřel a policie tam po pár dnech obnovila plošné kontroly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praja
Aktualizováno

Poté, co byl od 3. května areál Pražského hradu opět otevřen pro veřejnost a bez plošných kontrol u vstupu, přistoupila policie po několika dnech k jejich obnovení. Podle policie jde o reakci na zhoršenou bezpečnostní situaci v Evropě a ve světě.

Na Pražský hrad se vrátily plošné kontrolyVideo: Novinky

 
Článek

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík k obnovení kontrol řekl, že to doporučili bezpečnostní experti. „Je to návrat k původnímu režimu s ohledem na bezpečnostní situaci ve světě a v Evropě,” dodal. Za rozhodnutím podle něj není žádná konkrétní hrozba a není ani jasné, jak se bezpečnostní situace změnila.

Zatímco o zrušení plošných kontrol byly návštěvníci informováni, jejich obnovení proběhlo náhle a bez informování veřejnosti.

Plošné kontroly byly zrušeny od 2. dubna v souvislosti s otevřením hradních zahrad a parků. Policisté mohli i nadále provádět kontroly namátkově.

„Po vyhodnocení aktuální bezpečnostní situace a v souvislosti s posilováním kamerového systému a dalších prvků ochrany se na Pražském hradě ruší plošné bezpečnostní kontroly při vstupech do areálu,” oznamovala prezidentská kancelář  koncem dubna.

Areál Pražského hradu se po měsících otevře veřejnosti

Domácí

Měsíc nato se lidem otevřel vstup do celého areálu, který si svou rozlohou nezadá s městskou čtvrtí a jehož uzavření představovalo pro mnoho lidí komplikaci.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že jde o rozhodnutí policie.

Plošné kontroly u vstupu byly v areálu zavedeny v létě roku 2016. Bezpečnostní prohlídky s detekčními rámy, které prezidentská kancelář zavedla v reakci na teroristické útoky v Evropě, byly dlouhodobě terčem kritiky části veřejnosti i politiků. Odpůrci poukazovali zejména na to, že dlouhé fronty návštěvníků by pro případné útočníky byly ideálním terčem.

Pražský hrad ruší kontroly u vstupu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám