Hlavní obsah

Pražskou MHD loni lidé využívali o 40 procent méně

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražskou MHD loni využilo kvůli pandemii covidu-19 meziročně o zhruba 40 procent cestujících méně. Největší pokles zaznamenali v metru, které přepravilo v době první vlny pandemie denně zhruba 200 tisíc cestujících denně oproti 1,15 milionu z doby před koronavirem. Vyplývá to z ročenky dopravy Technické správy komunikací (TSK) za rok 2020.

Foto: Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Celkově vozy pražské veřejné dopravy najezdily loni méně kilometrů než v předchozím roce. Nejpřesnější čísla jsou k dispozici u metra, kde fungují u vstupů a výstupů do stanic sčítače cestujících.

Největší propad zaznamenala MHD při první vlně pandemie loni od 11. března do 26. května, kdy klesl počet cestujících až o 83 procent oproti normálu. Poprvé se v pracovní den počet snížil v metru pod milion lidí denně 11. března 2020.

Právě od 11. března byly zavřeny všechny základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy v České republice do odvolání. Od 12. března platilo omezení pohybu a od 14. března byly uzavřeny restaurace a zavřít musela také velká část obchodů.

V pražské MHD se bude opět nastupovat i předními dveřmi

Ekonomika

„O osm dní později 19. března využilo spoje podzemní dráhy již jen asi 200 tisíc lidí. V roce 2019 přepravilo metro ve stejném období denně okolo 1,15 milionu,” stojí v ročence.

Počet cestujících začal opětovně narůstat v dubnu a květnu, kdy 26. května cestovalo metrem přes 600 tisíc lidí. Nejvíce lidí využilo metro 2. září, kdy jich sčítače evidovaly 830 tisíc.

Od 25. května byly přitom otevřené vnitřní prostory kaváren, restaurací nebo zoologických zahrad. Už od 11. března byly možné hromadné akce do 100 osob a otevřely se provozovny v nákupních centrech.

Všechno jezdí jinak. Opravy překopaly v Praze schéma tramvajové dopravy

Domácí

Následoval další mírný úbytek cestujících po opětovném zavedené restrikcí, které vláda zaváděla postupně od 5. do 28. října včetně zavření restaurací nebo zákazu nočního vycházení.

Na konci října jich tak bylo pouze 330 tisíc lidí. Do konce roku počet cestujících nepřesáhl 700 tisíc lidí denně.

Kvůli pandemii provoz MHD loni provázela řada opatření.

Platilo nařízení nosit ve vozech i na zastávkách nejdříve roušky a následně respirátory, zrušen byl prodej jízdenek u řidičů a v průběhu roku byly na čas uzavírány pro výstup a nástup v tramvajích a autobusech přední dveře.

Reklama

Související články

FOTO: Prahu brázdí tramvaj v novém designu

Dopravní podnik hlavního města Prahy představil první tramvaj typu 14T v novém barevném řešení. Tramvaj se v novém designu, kde dominantními barvami je červená...

Výběr článků

Načítám