Hlavní obsah

Poslední metro o půlnoci? Už ne, vyplývá z dokumentu

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská MHD by se mohla vrátit do normálního provozu letos od 1. září. Už v květnu by pak mohl být prodloužen provoz metra a od 1. července zavedeny prázdninové jízdní řády. S úplným návratem nočního provozu se však organizace Ropid nepočítá. Poslední metro by tak mělo vyjíždět už kolem 23. hodiny. Vyplývá to z dokumentu, který ve středu projednal magistrátní výbor pro dopravu.

Foto: Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Od září můžeme doufat a věřit v přechod na plný provoz,” řekl na výboru Petr Tomčík, ředitel organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD.

Podle náměstka ředitele Ropid Martina Šubrta počty cestujících stoupají a podle prognózy Ropid by se tak mělo dít i v následujících týdnech.

Výjimkou oproti běžnému stavu před pandemií má být ukončení provozu metra.  Končit bude i po září mezi 23:00 a 23:30. Do běžného stavu před pandemií by se neměla vracet ani noční MHD.

Od pátku 30. dubna bude obnoven provoz noční tramvajové linky 99. Intervaly nočního autobusu číslo 912 budou zkráceny na 30 minut a u linek 913 a 916 na 60 minut. Provoz metra by se měl od 10. května oproti současnému stavu posunout o hodinu, kdy poslední vlaky budou vyjíždět z konečných ve 23:00 až 23:05.

Jednorázové jízdné v Praze zdraží

Ekonomika

Do začátku letních prázdnin budou spoje jezdit podle covidových jízdních řádů a od 1. července by provoz MHD přešel na prázdninové jízdní řády, které platily v loňském roce.

To znamená větší omezení mimo špičky a o víkendech zejména v autobusové dopravě. Podobu jízdních řádů tramvají ovlivní výluka od 21. června na Palackého náměstí a následně Národní třídě.

Kvůli pandemii jen v hlavním městě využívá MHD ve všední dny proti normálu zhruba 60 procent cestujících. Největší pokles je v metru, které v době před pandemií denně využilo asi 1,2 milionu cestujících. Největší úbytek cestujících zatím byl loni v březnu, a to přes 80 procent.

V pražské integrované dopravě (PID) také od 1. srpna zdraží jednorázová jízdenka na 30 minut z 24 na 30 Kč a 90minutová z 32 na 40 korun. Zdraží rovněž SMS jízdenky. V případě 30minutové z 24 na 31 Kč a 90minutové z 32 na 42 Kč. Důvodem jsou zvyšující se náklady na provoz veřejné dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám