Hlavní obsah

Pražské metro končí už v deset večer

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí platí omezení denních spojů pražské MHD. Zkracuje se do 22. hodiny, pak jezdí noční spoje. Opatření se dotkne i všech linek metra, které začínají jezdit od 5:00.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Provoz bude podle prázdninových jízdních řádů s ukončením provozu asi ve 22:00 – odjezd posledních spojů z konečných,“ informovala společnost Ropid, která organizuje pražskou MHD.

Důvodem je zákaz vycházení po 21:00, který nařídila vláda v souvislosti s bojem proti šíření nemoci covid-19 od středy 28. října, sdělil mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Poslední metro před jedenáctou. Pražská MHD bude končit denní provoz dřív

Domácí

V MHD už platí povinnost nosit roušky ve vozech i na zastávkách, uzavřeny jsou první dveře vozů a zrušen prodej jízdenek u řidičů. Omezení se dotknou tramvají, autobusů i příměstských vlaků i busů mezi obcemi. „S výjimkou linek 951 a 953 bude po dohodě s městy a obcemi zrušen provoz nočních příměstských linek,“ uvedl Drápal. Na železnici bude po 21. hodině prodloužen interval ze 30 na 60 minut.

Lidé nejezdí

Poptávka po veřejné dopravě klesla podle Drápala o 70 procent oproti obvyklému stavu, v noci o 80 procent. Úpravy jízdních řádů obsahují i prodloužení intervalů. Podle mluvčího jsou navrženy tak, aby neomezovaly pracovníky zdravotnických zařízení a dalších profesí pracující v tzv. režimu 24/7 a střídání večerních a nočních směn. Střídající pracovníci budou moci využívat poslední denní spoje při cestě do práce a z ní.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v sobotu na svém profilu na sociální síti poděkoval Pražanům za ukázněnost a omezení pohybu. „Ve srovnání s ostatními regiony je to dokonce vzor odpovědného přístupu. Tohle je správná cesta. Odpovídají tomu i výsledky. Praha není zdaleka nejpostiženější obcí z hlediska šíření nákazy, i když k tomu má hlavní město všechny předpoklady,“ napsal Hřib.

Reklama

Výběr článků

Načítám