Hlavní obsah

Pražská zoo čeká další sloní mládě

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Až nečekaně šťastný konec má šachování v chovu pražských slonů se samci. Mekong, který dlouhé roky na samice nereagoval, vyburcován příchodem nového samce Ankhora a strachu, že ho chovatelé pošlou do jiné zoo, v létě zcela nečekaně začal pářit samice. Zvláště jedenáctiletá Janita si užila jeho pozornosti.

Foto: Foto Zoo Praha – Jaroslav Šimek

Úspěšný pokus Mekonga o páření Janity byl zachycen mobilem.

Článek

Nicméně ani zmrtvýchvstání libida ho nezachránilo. Musel pryč. A teď po půl roce chovatelé zjistili, že mu křivdili. Skutečně se mu to podařilo. Janita, která do Zoo Praha přišla v roce 2012, čeká své první mládě. Tušení chovatelů potvrdily i krevní vzorky.

„Můžeme se těšit na další slůně v Zoo Praha. To první se narodilo Donně, která k nám ovšem přišla už ve vysokém stadiu březosti. Janitin potomek by se tak mohl stát prvním opravdu stoprocentně pražským slůnětem. Byl by to další významný mezník ve více než osmdesátileté historii naší zoologické zahrady,“ nadšeně hlásil ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Chovatelé jsou plni obav

Vzhledem k tomu, že sloní březost trvá 22 měsíců, mohlo by sloní mládě vykouknout na svět na jaře příštího roku. Nic však není jisté a chovatelé jsou už teď plni obav.

Foto: ZOO Praha

Slonice Janita

„U sloních prvorodiček je úspěšnost odchovů jen asi poloviční. Zažijeme tedy ještě hodně napětí a nejistoty,“ zdůrazňuje kurátor chovu slonů Pavel Brandl.

Ještě se musím omluvit Mekongovi, byl to on, kdo se navzdory své pověsti loni v létě vzmužil
Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

Dříve než chovatelé a krevní testy stav Janity odhalili ostatní sloni. „Všimli jsme si, že o Janitu – na rozdíl od Tamary – nejeví zájem nově příchozí samec Ankhor. Dalším příznakem byly zvětšené mléčné žlázy. Definitivně pak březost potvrdily krevní testy, které odhalily vysokou hladinu hormonu progesteronu indikující březost,“ popsal kurátor.

Janita přicestovala do Prahy ze Srí Lanky. „Když jsme ji na podzim 2012 spolu s Tamarou přiváželi armádním herculesem ze Srí Lanky, doufali jsme právě v to, že se u nás obě tyto mladé slonice stanou matkami,“ přiznává Bobek a do zoo v Amsterdamu, kam darovali bývalého pražského sloního samce, posílá omluvu.

„Ještě se musím omluvit Mekongovi. Byl to on, kdo se navzdory své pověsti po příchodu nového samce Ankhora loni v létě vzmužil a projevil své sympatie k Janitě – s velmi nečekaným, o to však chvályhodnějším výsledkem,“ napsal na svůj internetový profil ředitel Zoo Praha.

Zde však nedoceněný samec dostane ještě šanci se rozmnožit. Oproti původnímu plánu ho totiž po jeho znovunalezené chuti zařadili chovatelé v amsterdamské zoo k chovné skupině samic.

Reklama

Výběr článků

Načítám