Hlavní obsah

Pražská tržnice otevřela po měsíci farmářský trh

– Praha

Po více než měsíci se v úterý vrátili prodejci do Pražské tržnice, která se nachází v pražských Holešovicích. Na korzu před halou 22 mohli zájemci nakoupit čerstvou zeleninu a další farmářské produkty. Konání trhů, které byly zakázány v rámci opatření proti šíření koronaviru, povolila vláda od pondělí.

BEZ KOMENTÁŘE: Pražská tržnice znovu otevřela farmářský trhVideo: Novinky

 
Článek

Tradiční trh v hale 22 byl - stejně jako další tržnice v České republice - uzavřen 12. března. Od pondělí mohou tržiště opět otevřít, ale jen ta venkovní a jen za dodržování patřičných opatření, aby se zmenšila možnost šíření nákazy.

Proto také holešovická hala zůstává i nadále uzavřená a prodejci se dočasně přesunuli na místní nedávno opravená prostorná korza.

Otevření trhů nám vlilo krev do žil, říkají farmáři

Koronavirus

Kvůli zákazu většina prodejců a pěstitelů zeleniny na začátku sezony přišla o možnost prodávat svou úrodu. „Je velká škoda, že jsme my prodejci a pěstitelé přišli o odbyt zboží přes Velikonoce. Zavření pro nás bylo hrozné, ztratili jsme dennodenní kontakt se zákazníky a máme obavy, jestli se ti stálí vrátí zpátky,” okomentoval situaci jeden z prodejců.

Na pěstitele podle něj dopadne i situace restaurací, které dál nemohou vítat hosty a smějí prodávat nejvýš z okének.

„Byli jsme navázaní na spoustu restaurací, které od nás odebíraly zboží a jsou doteď zavřené. Jsme tedy moc rádi, že se trh v této formě otevře, přizpůsobíme se samozřejmě všem nařízením,“ dodal prodejce.

Přísná hygienická opatření

Podobně jako na trzích jinde, i tady musí prodejci i nakupující dodržovat přísná hygienická opatření.

Zapovězeny jsou třeba ochutnávky nebo veškerý sortiment mají prodejci uskladněný ve stanech či v automobilech, mezi nimiž musí být nejméně dva metry.

Farmářské trhy opět ožívají, jsou ale trochu jiné než dřív

Koronavirus

Na výdejním pultu pak je vystaven jen ukázkový, neprodejný sortiment, aby se zboží, které si zákazník odnese, nedotýkalo velké množství lidí. Prodejci musí nosit ochranné rukavice a na místě je povinně k dispozici dezinfekce pro zákazníky. Na dodržování podmínek dohlíží na místě personál tržnice.

Trh bude otevřen od pondělí do soboty od 8:00 do 17:00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám