Hlavní obsah

Pražská ČSSD vybrala jako kandidáta na předsedu Petříčka, středočeská Hamáčka

– Praha

Pražská sociální demokracie na čtvrteční krajské konferenci nominovala na předsedu ČSSD ministra zahraničí a místopředsedu strany Tomáše Petříčka, sdělil poslanec Petr Dolínek. Pro šéfa diplomacie na čtvrteční on-line konferenci hlasovalo 91 delegátů, dosavadní předseda strany, vicepremiér Jan Hamáček dostal 55 hlasů. Středočeská ČSSD podpořila Hamáčkovu kandidaturu, získal hlasy více než čtyř pětin delegátů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček při rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Petříček získal nominaci také v Karlovarském kraji, Hamáček pak má nominaci na předsedu strany od delegátů z Vysočiny, Libereckého a Olomouckého kraje.

„Chci všem za podporu moc poděkovat. Věřím, že pokud budu zvolen předsedou, nezklamu je. Zároveň chci zdůraznit, že k práci pro ČSSD přistupuji s velkou pokorou, protože se jedná o nejstarší stranu u nás, která vždy stála na straně poctivě pracujících lidí,” uvedl Petříček.

V ČSSD to vře kvůli Petříčkově kandidatuře

Domácí

Na místopředsedu strany pražští sociální demokraté nominovali Michala Šmardu. Šéfa strany vybere sociální demokracie na sjezdu začátkem dubna.

Podle informací ČTK by měl být Petříček rovněž lídrem kandidátky ČSSD v hlavním městě pro podzimní volby do Sněmovny. Na kandidátce v Praze by se pak mohli objevit také bývalý předseda vlády Vladimír Špidla nebo bývalí ministři Jiří Dienstbier či Michaela Marksová.

Petříček vyzve Hamáčka na souboj o vedení ČSSD

Domácí

Střední Čechy podpořily Hamáčka 

„Středočeská krajská konference ČSSD jednoznačně podpořila Jana Hamáčka na předsedu strany,” oznámil na Twitteru předseda středočeské krajské organizace Robin Povšík. Dodal, že v tajné volbě získal Hamáček 82 procent hlasů.

Vicepremiér a ministr vnitra Hamáček vede sociální demokraty od února 2018. Před dubnovým sjezdem ČSSD má čtyři nominace na předsedu. Jeho vyzyvatele, ministra zahraničí Tomáše Petříčka, podpořily dvě krajské organizace. Jednu nominaci získal starosta městské části Brno-Líšeň Břetislav Štefan.

Krajské konference ČSSD zasedají od uplynulého víkendu. Hamáčkovu kandidaturu dosud podpořili delegáti z Vysočiny, Libereckého, Olomouckého a Středočeského kraje. Petříčka vybrala jako kandidáta na lídra strany karlovarská a pražská sociální demokracie. Štefana podpořila jihomoravská ČSSD.

Některé kraje nepodpořily žádného kandidáta

Šéfa strany vyberou sociální demokraté na on-line sjezdu, naplánovaném na 9. a 10. dubna. Řada regionů proti zvyklostem z předchozích let nepodpořila nikoho. V pátek budou o nominaci na předsedu strany jednat sociální demokraté ve Zlínském kraji.

Vládní ČSSD zaznamenala v posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 propad. Zatímco v roce 2013 volby vyhrála s 20,45 procenta hlasů voličů a získala 50 mandátů, před čtyřmi lety měla podporu 7,27 procenta a 15 mandátů. Strana zaznamenala propad i v dalších volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám