Hlavní obsah

V ČSSD to vře kvůli Petříčkově kandidatuře

Právo, ada, nig, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček vyvolal svým pondělním oznámením, že chce kandidovat do čela ČSSD, vášnivou debatu. Straníci se dva měsíce před sjezdem dohadují, zda je Petříček vhodným lídrem, byť ještě nemá nominaci své domovské pražské organizace, a zda by měla sociální demokracie setrvávat v menšinové vládě.

Foto: Novinky

Tomáš Petříček na Národní třídě

Článek

Jednoznačnou nelibost nad vládním angažmá vyjádřili v pondělí bohumínští sociální demokraté. Podle jejich člena, někdejšího ministra zdravotnictví v Sobotkově vládě Svatopluka Němečka chtějí na sjezdu prosadit dva požadavky: „Okamžitý odchod z této vlády hanby a odchod lidí z vedení, kteří do ní ČSSD dovedli.“ Podle Němečka by z čela ČSSD měli odejít všichni, kteří soc. dem. do vlády přivedli, a to včetně Hamáčka.

„Nechceme bez boje nechat značku ČSSD padnout úplně do bláta, protože už v něm je, bohužel,“ řekl Novinkám Němeček. „Fungování téhle vlády je věc, za kterou se musíme stydět. V souvislosti s epidemií se ukázalo, že vláda není schopná zemi řídit,“ podotkl ředitel bohumínské nemocnice Němeček.

Petříček: V ČSSD roste nespokojenost, čeká změnu

Domácí

Petříčkova ambice stanout v čele strany zaskočila podle informací Práva také některé členy jeho domovské pražské organizace soc. dem. O jeho úmyslu prý dopředu většina nic nevěděla. Návrh usnesení, s nímž na jednání předsednictva Petříček přišel, tak nakonec spadl pod stůl. Jeho text hovořil o dlouhodobém propadu preferencí soc. dem., nečitelnosti strany s tím, že proto je pozice předsedy strany zásadní. „Jako osobu, která tuto změnu může reprezentovat, vnímá krajské předsednictvo ČSSD Praha dosavadního místopředsedu Tomáše Petříčka,“ zněla část návrhu.

Pražané podporu nedali

Jak sdělil Právu jeden z účastníků jednání, přítomní odmítli i prosadit jako součást usnesení konstatování, jak klíčová je role předsedy strany. „Přijali jsme jen usnesení, podle kterého předsednictvo bere na vědomí, že Tomáš Petříček chce kandidovat, a vyzvali ho, ať si získá podporu členské základny,“ řekl Právu pražský soc. dem. Zda získá nominaci, se uvidí až na konferenci pražské organizace 25. března.

Petříčkovo rozhodnutí uvítal místopředseda krajského předsednictva ČSSD v Libereckém kraji Lukáš Pleticha. Podle něj není mnoho lidí ochotných se postavit ke kormidlu. „Pan Petříček patří k moderním politikům, je zběhlý v těchto věcech, já jeho rozhodnutí vítám,“ řekl Právu. Současné vedení ČSSD nechtěl hodnotit s tím, že je složitá doba i kvůli pandemii a odpovědnost jde na vrub vlády, jejíž je sociální demokracie součástí.

V ČSSD se začíná šířit stud za vládu s Babišem

Domácí

„Nečekám, že se rychle podaří zastavit kurz propadu ČSSD. Ale asi je čas na reformy a na to, zkusit něco jiného, nového a jinak,“ uvedl Pleticha.

Jakémukoli hodnocení se vyhnul místopředseda Roman Onderka. „ČSSD je tradiční demokratickou stranou a nominace do vedení jsou pravidelnou součástí dvouletého mandátu vedení. Na předsedu může kandidovat každý člen. O vedení strany rozhodne tajná volba na sjezdu,“ sdělil Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám