Hlavní obsah

Praze to kazí regiony. Metropole by už klidně mohla otevřít obchody a restaurace

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci celé České republiky je rizikové skóre na hodnotě 70 a většina regionů se pohybuje na škále mezi 70 a 65. Jedinou výjimkou je Praha, kde se epidemii koronaviru v posledních týdnech podařilo utlumit do té míry, že nyní se skóre dostalo na hodnotu 47, což by v metropoli dovolilo začít uvažovat o zmírnění opatření na úroveň 3. stupně.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Prostřený Karlův most. Pražané už jednou konec epidemie slavili - 30. června.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Zatímco nyní se ČR nachází na nejhorším, 5. stupni opatření a začíná pošilhávat po tom, že by se od příštího týdne mohla přesunout do stupně 4, který znamená mírné uvolnění v rámci zákazu volného pohybu osob i návrat části dětí a studentů do škol, Praha by si mohla dovolit i další rozvolnění.

Třetí stupeň totiž, byť v omezeném režimu, umožňuje i otevření restaurací, obchodů, kulturních institucí i obnovení amatérských sportovních soutěží.

PES: Rizikové skóre nestoupá. Pokud se udrží, může přijít rozvolnění

Domácí

Dílčí rozvolnění nicméně není na této úrovni nákazy možné a metropole bude muset vyčkat na vývoj v rámci republiky. Na třetí stupeň by se ČR teoreticky mohla dostat během dvou týdnů. Podmínkou je sedmidenní pokles či stagnace rizikového skóre na adekvátní úroveň.

Prahu přitom kvůli večírku v klubu Techtle Mechtle, z nějž se kvůli nakažené účastnici vyklubal klastr, či kvůli hostině na Karlově mostě, jejíž vliv na šíření koronaviru se však nijak neprokázal, někteří politici v souvislosti se šířením koronaviru dávali a stále dávají za negativní příklad.

Další dva případy jako Techtle Mechtle a omezíme kluby, varuje pražská hygienička

Domácí

To již minimálně několik týdnů neplatí a ukazuje se, že navzdory značné koncentraci lidí na ulicích i v prostředcích hromadné dopravy se v metropoli virus nešíří tak jako v mnohem menších aglomeracích.

Jsem v šoku, co z ministerstva vypadlo, říká Babiš. Chaos s rouškami projedná s Vojtěchem

Domácí

Naposledy argument s Prahou a „oslavou na Karlově mostě” použil ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO), když poslankyni Olze Richterové (Piráti) lál při interpelacích a popisoval, jak od ledna dělá vše pro zvládnutí epidemie koronaviru.

Foto: mzcr.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám