Hlavní obsah

Prázdniny skončily, vzkázala opozice vládě. Chce zabránit přijetí zákona o státní službě

• Aktualizováno
Novinky, jas

Mimořádná schůze Sněmovny, na níž budou poslanci mimo jiné projednávat léta odkládaný služební zákon, se podle všeho protáhne. Obavy koalice, že opoziční pravicové strany nasadí všechny páky včetně obstrukcí, aby docílily ústupků, se podle všeho naplní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura ve Sněmovně

Článek

Když byla svolána mimořádná schůze, začali se koaliční zákonodárci obávat, že obstrukce učiní z projednávání matérie nekonečné martyrium, při němž budou předčítány sáhodlouhé proslovy i další materiály.

Úterní vyjádření představitelů ODS tyto obavy naplnilo. „Já jsem dnes oznámil na svém klubu, že parlamentní prázdniny skončily,” naznačil pozici ODS šéf jejích poslanců Zbyněk Stanjura s tím, že jeho strana bude postup koordinovat s TOP 09.

Opozici vadí, že koaliční strany s nimi návrh dostatečně neprojednaly, a tvrdí, že přijetím zákona budou posty ve státní správě zablokovány lidmi dosazenými nynější vládou. [celá zpráva]

Využijí všechny možnosti

„Nikdo se nám nemůže divit, že využijeme všech možností, které máme, abychom zabránili přijetí zákona, o němž si myslíme, že je proti zájmu občanů ČR,” dodal šéf ODS Petr Fiala.

Prázdniny skončily, vzkázala opozice vládě. Chce zabránit přijetí zákona o státní služběVideo: Novinky

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v debatě o pořadu schůze upozornil, že poslanci dostali zcela jiný text, než jaký prošel úvodním čtením. Pozastavil se rovněž nad tím, proč koalice se zákonem natolik pospíchá. Podle něj by se dal materiál projednat na řádné schůzi.

„Když to tady a teď neprojednáme, tak nám hrozí obrovské sankce a dopady. Nemocní se neuzdraví, ptáci nebudou zpívat a růže uvadnou,” bavil kolegy Kalousek, který zároveň varoval koalici, že bude-li chtít normu „proválcovat”, TOP 09 jí to nedovolí. „Na to máme lyže i výcvik,” dodal mnohoznačně.

Vláda naopak varuje před nepřijetím zákona, neboť by to podle ní znemožnilo čerpání peněz z evropských fondů a ČR by tak mohla přijít o desítky miliard. Odmítá i tvrzení, že návrh s opozicí nekonzultovala.

Lidovci například ústy šéfa klubu Jiřího Miholy připomněli, že pravicová opozice mohla zákon svého času přijmout.

Reklama

Související články

Koalice se dohodla na služebním zákonu

Zástupci koaličních stran se v pondělí večer dohodli na znění služebního zákona. Zbývá už jen doladit odměňování státních úředníků. To udělá ve středu koaliční...

Výběr článků

Načítám