Hlavní obsah

Prázdné byty si zdaníme sami. Pražští komunisté obviňují Piráty z krádeže programu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští komunisté v čele s ortodoxní Martou Semelovou se zlobí, že si Piráti v Praze osvojili jejich volební program. A to v souvislosti s návrhem primátora Zdeňka Hřiba na zadání analýzy na zjišťování prázdných bytů a následné možnosti jejich zdanění vyšší daní. Hřib podle Semelové pod nátlakem TOP 09 z návrhu „vycouval”.

Foto: Novinky.cz s Právo

Marta Semelová a Zdeněk Hřib

Článek

„Minulý týden byl v pražské koalici ve znamení dohadů, co s prázdnými byty. Piráti šli dokonce tak daleko, že si osvojili volební program KSČM, když začali prohlašovat, že je nutné získat přehled o prázdných bytech i vlastnících, případně je zatížit vyšší daní,” píše v prohlášení předsedkyně pražských komunistů a bývala zastupitelka Marta Semelová.

Primátor Zdeněk Hřib podle jejích slov z možnosti na zdanění prázdných bytů, což komunisté dlouhodobě prosazují a deklarovali to i před volbami v roce 2018, „vycouval”.

„Ze strany především TOP 09 padala silná slova o šmírování, diskriminaci soukromého vlastnictví a krizi koalice, až primátor Hřib zase pěkně vycouval s tím, že si v koalici všechno vyjasnili,” pokračuje Semelová.

Analýza teď nebude

Zdeněk Hřib však předně argumentoval tím, že žádné šmírování bytů Piráti nechtějí, ale jde jim o analýzu prostřednictvím anonymizovaných dat. Ta se ale nakonec zatím dělat nebude. V pátek se na tom shodla koalice s tím, že i bez analýzy ví, že prázdné byty problém jsou.

Dále Hřib už vůbec podle svých slov nenavrhoval zdanění prázdných bytů. To však ale v rozhovoru pro Novinky nevyloučil a o takové možnosti mluvil již na únorové debatě s občany.

Zdeněk Hřib o možném zdanění prázdných bytů na besedě s občany 20.února 2019Video: Facebook Zdeňka Hřiba

Jak přesně se bude tedy postupovat, až město zjistí, kolik prázdných bytů má, tak zatím jisté není.

Semelová: Majitelé mají spojence

Komunisté se zlobí, že vedení města tak ustoupilo bohatým majitelům a spekulantům, kteří si byty kupují jen na investici, a přestalo se myslet na mladé lidi, důchodce, matky samoživitelky i občany, kterým hrozí bydlení pod mostem.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Marta Semelová (KSČM)

„Co na to asi teď říkají mladí, kteří nemají kde bydlet, kteří nemají 8,5 milionu na nový byt či na hypotéku? Nebo matky samoživitelky, nízkopříjmoví občané a další, kterým hrozí bydlení pod mostem, zatímco spekulanti s byty si mastí kapsy a developeři za tučné zisky stavějí luxusní byty pro bohaté,” píše dále Semelová.

Bohatí občané a developeři podle ní získali ve vedení města spojence. „Hlavně že majitelé bytů a domů, které zejí prázdnotou, které slouží ke spekulacím nebo se úmyslně čeká, až spadnou, aby lukrativní pozemek přinesl další mamon, mají spojence,” zlobí se Semelová, které se letos nepodařilo komunisty přivést do zastupitelstva hl. m. Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám