Hlavní obsah

Právo na informace není neomezené, zastal se ÚS učitele, který nechtěl zveřejnit plat

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) ve středu vyhověl stížnosti pedagoga základní umělecké školy (ZUŠ) v Hradci Králové, který nesouhlasil se zveřejněním svého platu na základě žádosti o svobodném přístupu k informacím. ÚS neshledal veřejný zájem na tom, aby bylo zveřejněno, jakou mzdu pedagog pobírá.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Na ZUŠ se s žádostí o poskytnutí výše mezd pedagogů za uplynulý rok obrátil v roce 2014 advokát. Škola zveřejnila mzdy pouze tří pedagogů, kteří s tím vyslovili souhlas.

Advokát se zveřejnění výše mezd domáhal soudně, přičemž Krajský soud v Hradci Králové nařídil informace poskytnout. Pedagog se bránil nejprve neúspěšnou kasační stížností u Nejvyššího správního soudu a poté se obrátil na soud ústavní, který rozsudky zrušil.

„Právo na poskytnutí informací ve veřejném zájmu není neomezitelné. Pokud jeho výkon zasahuje do práva na ochranu soukromého života, je nutno v každém jednotlivém případě všechna tato práva poměřovat, a zajistit mezi nimi spravedlivou rovnováhu, neboť jde o práva rovnocenná,” připomněl soudce zpravodaj Jan Musil.

Účel žádosti a veřejný zájem

Podstatnými kritérii pro poskytování těchto informací jsou účel jejich vyžádání i veřejný zájem na jejím zveřejnění.

Advokát, který v tomto případě o výši mezd žádal, nezmínil jakýkoli účel, k němuž hodlá poskytnutou informaci využít. Zmíněn nebyl ani žádný veřejný zájem na zveřejnění.

Ač soudy jednaly v souladu s tehdejší judikaturou, došlo k porušení práva stěžovatele na ochranu před „zasahováním do soukromého života a do práva na ochranu před neoprávněným zveřejňováním osobních dat”.

Reklama

Výběr článků

Načítám