Hlavní obsah

Právo bránit život se zbraní bude v ústavě, schválila Sněmovna

• Aktualizováno

Poslanci v pátek schválili ve třetím čtení ústavní zakotvení práva bránit sebe i jiné se zbraní. Loni Sněmovně toto doplnění Listiny základních práv a svobod předložil Senát.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Změna tak navrhuje explicitní právo na ochranu života. Stanovuje, že může jít o obranu se zbraněmi,“ vysvětlil předkladatel senátního návrhu Martin Červíček (ODS).

S ním ho navrhlo i dalších 34 členů horní komory jako například Tomáš Goláň (SEN 21), Miloš Vystrčil (ODS) nebo Ivo Bárek (ČSSD).

„Vzhledem k významu práva na život, které je právo nejzákladnější, návrh považuje za správné symbolicky povýšit toto právo na úroveň ústavní,“ píše se v důvodové zprávě.

Sanders se pokusí v americkém Senátu zablokovat vývoz zbraní do Izraele

Amerika

Listina základních práv a svobod by podle Senátu měla nově obsahovat ustanovení, že "právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon". Ústavní změna podle senátorů navíc posílí pozici ČR při projednávání dalších unijních regulací.

Proti Evropské komisi

Novela vychází z petice, kterou podepsalo více než 100 tisíc lidí včetně ústavních činitelů. Petice byla reakcí myslivců a dalších majitelů zbraní na snahu Evropské komise omezit vlastnictví zbraní včetně legálně držených. Komise to nejprve zdůvodnila tím, že je nutné přijmout opatření proti terorismu.

Oproti tomu kritici unijního opatření ale poukazovali na to, že teroristé většinou používají nelegálně opatřené zbraně a že stávající český zákon je dostačující.

V Maďarsku zadrželi muže, který chystal teroristický útok na ME ve fotbale

Evropa

Česko nicméně neuspělo u Soudního dvora Evropské unie s žalobou na kontroverzní směrnici. Vláda tedy musela Sněmovně předložit novelu zbraňového zákona, která unijní regulaci přebírá v nezbytně nutné míře.

Norma, kterou nyní musí ještě formálně schválit i Senát a podepsat prezident, zavádí dvě nové kategorie zbraní. Platnost zbrojních průkazů zůstala desetiletá, policie bude nejméně jednou za pět let prověřovat, zda držitel průkazu splňuje zákonné, zejména zdravotní podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám