Hlavní obsah

Sanders se pokusí v americkém Senátu zablokovat vývoz zbraní do Izraele

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký senátor a někdejší prezidentský kandidát Bernie Sanders se snaží zablokovat prodej zbraní do Izraele v hodnotě 735 milionů dolarů (15,3 miliard Kč). Obchod schválila současná administrativa. Jeho návrh ale podle serveru The Hill zřejmě v Senátu nezíská dostatečnou podporu. Od pátku platí mezi židovským státem a Hamásem klid zbraní.

Foto: Profimedia.cz

Senátor z Vermontu Bernie Sanders

Článek

Administrativa Joea Bidena Kongres seznámila s obchodem 5. května. Izraeli pošle především přesně naváděnou munici JDAM od společnosti Boeing.

Standardně proces funguje tak, že po schválení prodeje vládou následuje 30denní lhůta, v rámci které se mohou zákonodárci rozhodnout, jestli obchod zablokují. Některým spřáteleným zemím, jako právě Izraeli, poskytují Američané zkrácené období 15 dní. To v tomto případě vyprší v pátek.

Doufám, že se s nimi řeší i to, jak s těmi zbraněmi naloží.
Tim Kaine, demokratický senátor

Senátor Sanders, který vyrostl v židovské rodině, počítá s podporou spřízněných demokratických progresivců. Pro schválení rezoluce, která by prodej zablokovala, by ale potřeboval sehnat nadpoloviční většinu 51 hlasů, nebo alespoň 50 plus rozhodný hlas viceprezidentky.

Snad ví, co dělají, říká Kaine

Demokratická strana je ale ohledně konfliktu mezi Izraelem a palestinským Hamásem poměrně názorově rozkročená, takže se nepředpokládá, že by se všichni jejich senátoři za Sandersem sešikovali. To 79letý politik nepochybně ví, a proto jeho snahu média vnímají spíše symbolicky.

Kulhánek: Izrael má neochvějnou podporu Česka

Blízký a Střední východ

Například senátor Tim Kaine uvedl, že postupu Bidenovy administrativy důvěřuje. „Ten prodej se má udát až za rok. (...) Doufám, že se s nimi řeší i to, jak s těmi zbraněmi naloží,” řekl.

Jeho kolega Chris Murphy, který se podobným způsobem v minulosti snažil zablokovat prodej zbraní do Saudské Arábie, ještě váhá. „Musíme přijít na způsob, jak zajistit, aby Izrael nesešel z cesty k palestinskému státu. Myslím, že je tato budoucnost v kontextu krize posledního týdne v ohrožení,” vysvětlil svůj pohled.

Biden mluvil s Netanjahuem: Ještě dnes očekává deeskalaci konfliktu

Amerika

Nejasný postoj k palestinské otázce ostatně tento týden demonstroval také sám prezident Biden.

Zatímco v pondělí byl kritizován za vlažná slova o podpoře klidu zbraní, ve středu už svému izraelskému protějšku Benjaminu Netanjahuovi oznámil, že očekává okamžitou deeskalaci bojů a příměří. To nakonec druhý den opravdu přišlo a nabylo platnosti od pátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám