Hlavní obsah

Pravice se spojila do Demokratického bloku a kritizuje ANO, že selhává ve vyjednávání

Právo, Novinky, zpe, jas, rsk
Praha
Aktualizováno

Lídři ODS, lidovců, TOP 09 a hnutí STAN ve středu oznámili, že budou v některých věcech postupovat jednotně. Strany samy sebe nazvaly Demokratickým blokem. Zkritizovaly ANO kvůli povolebnímu vyjednávání a s hnutím Andreje Babiše chtějí jednat společně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Představitelé pravicových stran ve Sněmovně. Zleva Zbyněk Stanjura (ODS), Pavel Bělobrádek a Jan Bartošek (oba KDU-ČSL), Petr Fiala (ODS), Miroslav Kalousek a Markéta Pekarová-Adamová (oba TOP 09), Petr Gazdík a Jan Farský (oba STAN).

Článek

„Konstatovali jsme, že se zhruba tři týdny snažíme vést s hnutím ANO jednání. Očekávali jsme, že výsledkem bude nějaká férová dohoda. Hnutí ANO jedno mluví a druhé dělá, ANO postupuje při jednání s politickými stranami netransparentně a jednání jsou matoucí,“ prohlásil šéf ODS Petr Fiala.

„Abychom čelili zákulisním intrikám, domluvily se čtyři parlamentní strany na společném postupu a vyzveme ANO ke společnému jednání,“ dodal.

Strany se zároveň dohodly, že pro účely voleb konaných na ustavující schůzi Sněmovny sdruží své kluby. ODS, KDU-ČSL, STAN a TOP 09 mají dohromady 48 mandátů.

Intrikují a vyvolávají konflikt v momentě, kdy jsme měli za to, že už je domluvená definitivní podoba Sněmovny
Andrej Babiš o společném postupu čtveřice stran

„Pokud hnutí ANO selhává, tak je potřeba převzít iniciativu. Neznamená to, že by se spojovaly kluby, je to pouze za účelem voleb. Tím se ta situace sjednotí a ujasní,“ konstatoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Do ANO si rýpl se slovy, že hnutí bude obstruovat jednání Sněmovny svou vlastní neschopností.

Babiš: dohodli jsme se, teď zase intrikují

Andrej Babiš kritiku čtyř stran odmítl s tím, že ANO se drží zákona o jednacím řádu Sněmovny, který určuje rozdělení vedení výborů. Podle lídra ANO jeho hnutí maximálně vychází vstříc prioritám ostatních stran.

„To naopak ty čtyři partaje, které samy sebe teď nazývají demokratické, intrikují a vyvolávají konflikt v momentě, kdy jsme měli za to, že už je domluvená definitivní podoba Sněmovny,“ řekl ve středu Právu Babiš s tím, že ANO souhlasilo s požadavky ODS, která chtěla školský, branný a ústavněprávní výbor, a lidovců na evropský výbor.

„Odmítám agresivitu stran, které tvrdí, že odchází do opozice, protože s námi se o vládě a programu bavit nechtějí, a pak vytvářejí konfliktní atmosféru. Teď nám vyčítají, že jsme se málo snažili? To si dělají z lidí blázny,“ uvedl dále.

Podle Babiše strany ukazují, že jim jde jen o dobře placená místa. „Předseda výboru má víc peněz, jezdí na zahraniční cesty, a o tom jim jde. Nejde jim o to, aby něco tvořily a aby pro voliče plnily program. Navíc jde o podvod na voliče, protože teď se ukazuje, že ODS, KDU, STAN a TOP 09 je jedna parta,“ dodal.

Nabídku dostali i Piráti a ČSSD 

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský uvedl, že nabídku účastnit se bloku dostali i sociální demokraté a Piráti. V tom případě by měli 85 křesel.

Lídři stran zároveň deklarovali, že do čela dolní komory nebudou volit Radka Vondráčka z hnutí ANO. Fiala poté oznámil, že stahuje svoji kandidaturu na post předsedy Sněmovny. [celá zpráva]

Demokratický blok požaduje dvě místa místopředsedů Sněmovny a vedení sedmi výborů.

Jestli jsem tomu rozuměl dobře, je to blok čtyř stran a nejviditelnější tváří je Miroslav Kalousek. S takovým blokem spolupracovat nebudeme
Tomio Okamura

„Je tu deklarovaný projekt pánů Babiše a Zemana, že bude neomezeně dlouhou dobu vládnout vláda bez důvěry, tedy bez kontroly Poslanecké sněmovny. Pan prezident ustoupil od své dříve důsledně uplatňované praxe, že vyžadoval po vítězi voleb 101 a více podpisů,“ řekl k tomu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Bartoš: Tříští to síly opozice

Šéf Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že vytvořený blok je spíše gestem, které tříští síly opozice. Ostatní strany podle něj podmínily účast „nepodporou Vondráčka“, což si však Piráti odhlasovali a nenechají se proto do ničeho tlačit. V řadě věcí se shodneme, ale náš návrh byl vůči ANO daleko ostřejší,“ uvedl s poukazem na to, že podle Pirátů by měla opozice vést jednotlivé výbory.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura o bloku mluvil s jasným opovržením. Několikrát zdůraznil, že platforma vznikla pod vedením Miroslava Kalouska. „Jestli jsem tomu rozuměl dobře, je to blok čtyř stran a nejviditelnější tváří je Miroslav Kalousek. S takovým blokem spolupracovat nebudeme,” řekl k tomu Okamura.

Kalousek na to reagoval na Twitteru se slovy, že je fér zveřejnit, že s nápadem přišel Jan Farský. „Přirozený lídr a autor návrhu dohody je Petr Fiala. My se rádi připojili. Babišovu a Zemanovu vládu bez důvěry a kontroly sněmovnou opravdu nechceme,” napsal šéf topky.

Reklama

Výběr článků

Načítám