Hlavní obsah

Prasečí chřipka je závažnější než sezónní, tvrdí šéf vakcinologů

Aktualizováno

Člověk, který onemocní virem prasečí chřipky, má těžší průběh nemoci, než pokud chytí kmen chřipky sezónní. Tvrdí to předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Na nemoc v Česku zemřelo už sedm lidí, jeden z nich prokazatelně netrpěl žádnou jinou nemocí.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Článek

"Poslední analýzy ukazují, že skutečně ta frekvence úmrtí už začíná být vyšší, než byla u sezónní chřipky," uvedl. Navíc prasečí chřipka má častěji vážnější průběh než chřipka sezónní. Na tu většinou umírají starší lidé, kteří mají vážné zdravotní problémy.

Někteří lékaři dosud tvrdili opak - že průběh obou nemocí je podobný.

Soudí se také, že kmen H1N1 je už rozšířenější než kmeny "běžné" sezónní chřipky.

Závažnost spočívá podle Prymuly v tom, že u řady případů je postižen imunitní systém. Více ohroženy jsou těhotné ženy a také obézní lidé. Organismus v těhotenství reaguje jinak než v běžném případě, obézní lidé zase mohou mít problém s dýcháním, napadené plíce tělo se nestačí zásobovat kyslíkem.

Lékaři většinu lidí s chřipkovým onemocněních nechávají doma, ke zkoumání kmenu přistoupí jen při vážnějším průběhu.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít dokonce doporučil lidem, aby s příznaky chřipky zůstali doma a k lékaři se vydali, až jim bude lépe. Lékař jim může vystavit neschopenku zpětně i po pěti dnech.

Epidemie chřipky by do Česka měla přijít na začátku prosince. Dosud je vyhlášena ve třech krajích, Karlovarském, Zlínském a Moravskoslezském. Epidemie se vyhlašuje, pokud počet nemocných přesáhne 2000 na 100 000 obyvatel.

Prymula předpokládá, že přijdou další vlny a pandemie může udeřit ještě silněji. "Pandemie nikdy neskončí jedinou vlnou. Druhá vlna bývá závažnější a já předpokládám, že těch vln bude skutečně několik," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám