Hlavní obsah

Praktik: Ivermektin je šance, kterou je třeba využít

Právo, Vladimír Klepáč

Ivermektin představuje pro Česko šanci, která by se neměla v boji s pandemií koronaviru promarnit. Právu to řekl praktický lékař Jan Machač z Boskovic, který jej považuje za bezpečný a nadějný lék.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Jan Macháč

Článek

I on netrpělivě čeká, že ministerstvo zdravotnictví vytvoří podmínky pro to, aby ho mohl začít co nejrychleji předepisovat. Zkušenosti s tímto lékem ze zahraničí považuje za dostatečné. A Česko je podle něj ve stavu, kdy už nesmí s nasazením ivermektinu váhat.

Praktici zavaleni telefonáty. Chybí jenom vakcíny

Koronavirus

„I kdyby se vyplnily pesimistické předpovědi a ivermektin fungoval jen jako pouhé placebo, i kdyby neměl výsledky, které se od něj očekávají, tak se nic vážného nestane. Česko bude dokonale odčervené, možná někdo dostane průjem. Pokud ale ivermektin zabere, mohl by zachránit mnoho životů. Proto musí dostat šanci,“ uvedl Machač.

Paralen nestačí

Z mnohých studií ze zahraničí podle něj vyplývá, že pokud se podá v počátcích onemocnění, pomáhá ivermektin zastavit přechod infekce do těžší formy, která vyžaduje hospitalizaci. V tom mohou nejvíce pomoci právě praktičtí lékaři, kteří se až dosud spokojovali s doporučením brát paralen a zůstat doma v posteli.

Podle něj nemá smysl před předepsáním léků dělat pacientům jaterní či krevní testy. V lékárnách běžně dostupný brufen totiž považuje za toxičtější než ivermektin. „Nemá smysl někoho, kdo je sotva schopen vstát z postele, vláčet na odběry krve,“ uvedl.

Blatného úředníci maří šanci dostat ivermektin na předpis

Domácí

Machač očekává, že ministerstvo zdravotnictví a SÚKL se vzchopí a udělají konečně všechno, co je třeba, aby ivermektin mohli předepisovat i praktičtí lékaři.

Postup ministerstva a SÚKL označil za alibismus, anebo pokus o něj, protože věří, že věc se podaří vyřešit ve prospěch pacientů. Uvedl, že jiné země „tolik obstrukcí ve vztahu k ivermektinu nedělají“.

Za sebe říká, že má ve věci jasno. Ve chvíli, kdy bude moci ivermektin předepisovat, okamžitě tak učiní. „Jsme v situaci, kdy nám lidé po svých přicházejí do nemocnic, kde umírají. Na hru se slovíčky už není čas,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám