Hlavní obsah

Praha zmenšuje rozlohu zahrádek restaurací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlavní město postupně rozesílá výpovědi zahrádkám restaurací, aby s nimi uzavřelo nové smlouvy. Cílem je upravit jejich rozlohu a posléze také vzhled. Restauratérům se to nelíbí.

Foto: Petr Janiš, Právo

Zahrádka restaurace Obecního domu v Praze 1

Článek

Nejprve se někteří snažili zbrzdit projednání výpovědí na magistrátu a několik lidí čelí obvinění z korupce. Další křičí od dubna, kdy městská rada schválila postup, tedy výpověď a uzavření nové smlouvy na novou rozlohu, případně umístění.

Několikrát interpelovali na zastupitelstvu, ale nepochodili. „Nápad vypovědět smlouvy většině provozovatelů předzahrádek a venkovního prodeje je takový socialistický záměr, podle kterého je podnikání zlo a nejlepší bude mít město prázdné jako za komunistů,“ vyčetla radním provozovatelka restaurace na Malém rynku Dana Křivánková Lisánková.

Klimatický plán Prahy vyjde na 230 miliard

Domácí

Centrum přitom zůstává vyprázdněné. Město postupuje podle svého rok starého Manuálu pro kultivovanou Prahu, jehož hlavním cílem je odstranit vizuální smog a bariéry v centru města. „Není to tak, že bychom chtěli subjekty vypovídat bez náhrady, ale s těmito subjekty uzavřít nájemní smlouvu novou,“ vysvětloval radní Jan Chabr (Spojené síly, TOP 09).

„Nechtěli jsme najednou snížit rozlohu a k tomu ještě nařídit nový mobiliář,“ řekla Právu Kristýna Drápalová, která má problematiku na starosti. Mobiliář může zůstat, pokud vyhovuje předchozím požadavkům památkářů.

Na Příkopě a v ulici 28. října se podle ní řešilo umístění zahrádek. Zatímco Na Příkopě by měly být nově v pásu stromů, v navazující ulici 28. října při fasádách domů, podobně jako na náměstí Republiky. Podle města se to tak jeví v daném místě nejpřirozenější a většina restauratérů takové umístění volila sama.

Krize kosí podniky v centru Prahy. Největší vlna krachů přijde na podzim

Domácí

Nejproblematičtější před pandemií byla úzká Karlova ulice na Starém Městě. Číšníci vybíhající k rozlehlým zahrádkám se pletli do cesty davům turistů z Karlova mostu. V Karlově ulici čeká zahrádky patrně razantní omezení.

Město podle Drápalové nerozeslalo ještě všechny výpovědi, které vyplynuly z rozhodnutí radních. Snažilo se zohlednit některé připomínky místní hospodářské komory a spolku restauratérů Poho. O věci se také debatovalo se zástupci Prahy 1, která patrně vyvíjí také vlastní aktivitu směrem k zahrádkám.

„Podrobně jsme to s Prahou 1 probrali,“ dodala Drápalová.

Související témata:

Výběr článků

Načítám