Hlavní obsah

Klimatický plán Prahy vyjde na 230 miliard

– Praha

Všichni pražští radní v pondělí zvedli ruku pro klimatický plán města do roku 2030, podle něhož se má produkce CO 2 snížit o 45 procent (ve srovnání s rokem 1990). Podle primátorova náměstka Petra Hlubučka (Spojené síly, STAN) si vyžádá z městské kasy investice až tři miliardy korun ročně. Opozici se to nelíbí.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Investice Prahy mají být spolufinancováním zdrojů z modernizačního a inovačního evropského fondu, hlavního zdroje změn, jejichž celková výše se do roku 2030 odhaduje na 230 miliard korun. Město chce být podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) premiantem ve snaze dosáhnout uhlíkové neutrality. Ta je v plánu pro rok 2050.

U tepla a elektřiny chce Praha snížit emise do roku 2030 o 60 procent

Podle Hlubučka se ukazuje, že po pandemii bude muset přijít zásadní restrukturalizace celého hospodářství, právě energetika je hlavním odvětvím. Řekl, že se výše investic osobně neděsí.

„Cena emisních povolenek je tak vysoká už dnes, že je jasné, že doba uhelná neskončí v roce 2038, ale pravděpodobně ani 2033, protože cena výroby tepla a elektřiny bude pro zákazníka neúnosná,“ řekl Hlubuček.

Senioři by mohli v Praze fungovat jako „živá laboratoř“

Internet a PC

Město by rádo, aby se do roku 2030 na více než 20 tisíc pražských budov z asi 180 tisíc celkových instalovaly fotovoltaické panely.

Pomohlo by to rozvíjet tzv. komunitní energetiku, musí ji však dovolovat legislativa. Bude tedy také třeba měnit zákony.

„Velké téma pro všechny Pražany bude teplárenství, a to nejen z pohledu emisí, ale z pohledu ceny,“ upozornil radní Jan Chabr (Spojené síly, TOP 09). Město může stát před rozhodnutím, zda kvůli ceně opustí centrální zásobování teplem. U tepla a elektřiny chce Praha snížit emise do roku 2030 o 60 procent.

Obří malba zachmuřené dívky v pražských Holešovicích dokáže čistit ovzduší

Koktejl

Podle opoziční ODS plán představuje „finanční i morální hazard“. „Koalice tímto vzbudí nereálná očekávání a po čase budou muset potichu přiznat, že záměr byl v předložených parametrech nesplnitelný. Voličům by měli říkat pravdu, ne pohádky,“ uvedl předseda klubu zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček. V podobném duchu už dříve plán okomentoval místopředseda klubu ANO Ondřej Prokop.

Právě ANO a ODS přitom podle Hřiba prosadily ve Sněmovně tzv. daňový balíček, který se negativně podepsal na příjmech městského rozpočtu.

„Snížením využívání fosilních paliv se posílí naše energetická soběstačnost a omezí financování nejrůznějších nedemokratických režimů, včetně těch podporujících terorismus,“ hájil klimatický plán Hřib.

Vláda schválila zákaz jednorázových plastových příborů a brček

Domácí

Měnit se má například vozový park dopravního podniku a městských firem, vznikne bioplynová stanice. Plán podle ODS počítá se zdražováním MHD a zaváděním mýta pro automobily v Praze. Hlubuček by mýto rád spojil s posuzováním vozů podle emisí. Podle Hřiba je ovšem i pro případný mýtný systém třeba změnit nejprve zákony.

Vůbec nejdříve, na konci května, budou klimatický plán schvalovat po radních zastupitelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám