Hlavní obsah

Praha zakázala nedělní demonstraci proti radaru během Obamovy návštěvy

Praha

Pražský magistrát ve čtvrtek zakázal průvod odpůrců výstavby amerického protiraketového radaru na našem území. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že pochod aktivistů by mohl mít za následek dopravní kolaps v době, kdy budou v Praze zvýšená bezpečnostní opatření kvůli návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy. Přesto se organizátoři pokusí proniknout do ulic.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Město už dříve kvůli Obamovi zakázalo demonstraci na náměstí Jana Palacha. Průvod se měl konat mezi 15:45 a 19:00 a měl projít po trase Václavské náměstí - Mezibranská - Sokolská - Nuselský most - 5. května a náměstí Hrdinů. Organizátoři očekávali účast až 2000 lidí.

"Důvodem (zákazu) je nepřiměřený zásah do dopravy individuální a zejména hromadné, přičemž průvod se dostává do kolize s některými bezpečnostními opatřeními v době návštěvy prezidenta USA a konání summitu USA - EU," napsal v oficiálním vyjádření úřad.

Svolavatelem akce je podle magistrátní úřední desky Eva Novotná. Magistrát údajně navrhl pořadatelům náhradní trasu, tu ale organizátoři odmítli. "Nová trasa by zpochybnila účel shromáždění, proto jsme se rozhodli ji neakceptovat," řekl Jan Májíček z iniciativy Ne základnám. Magistrátní zákaz podle něho neodpovídá zákonným podmínkám. Dopravní omezení kvůli Obamovi budou větší, než jaké by způsobil průvod, řekl Májíček. Dodal, že aktivisté průvod i přes zákaz uskuteční a pokusí se domluvit s policií.

"Věříme, že se dohodneme. Určitě tu nikdo nestojí o nějaké pouliční násilí," podotkl Májíček. Iniciativa nyní bude zvažovat, zda rozhodnutí napadne u soudu. Májíček ale zdůraznil, že do neděle je příliš krátká doba, aby soud stihl rozhodnout. "Počítali jsme, že bude snaha ho zakázat. Přesto doufáme, že se spousta lidí zúčastní," poznamenal Májíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám