Hlavní obsah

Praha se v noci připravovala na útok teroristů

– PRAHA/KRALUPY NAD VLTAVOU
Právo, Lenka Hloušková, Radek Plavecký

Přesně v jednu hodinu v noci na pátek se ozval ve vestibulu stanice metra Náměstí Republiky v Praze výbuch bomby. Do deseti minut dorazily více než dvě stovky záchranářů a policistů. Protiteroristické cvičení Podzim 2005 běželo až do čtyř hodiny ráno. O chvíli později už projeli uklizenou stanicí první cestující směřující do práce. V Kralupech nad Vltavou v rámci cvičení proběhla simulovaná havárie vlaku.

Článek

O přesné měření příjezdu jednotlivých složek se starali rozhodčí operující ve stanici. Organizátor akce, ministerstvo vnitra, konstatoval, že se ukázala akceschopnost záchranářů. Ti dojeli na místo do 10 minut.

Jako první dorazily po nahlášení exploze na Náměstí Republiky jednotky hasičů z Holešovic a Krče. Čas dojezdu nepřekročil pět minut. Postupně je posílilo 11 dalších družstev.

Na jejich místa povolal operační důstojník kvůli zajištění bezpečnosti metropole posily ze Středočeského kraje. "Do podzemí vstupují hasiči jako první, společně s policejními pyrotechniky," popsal Právu situaci policejní mluvčí Ladislav Bernášek. 130 policistů. Ti například do pěti minut od nahlášení události uzavřeli příjezdové cesty ke stanici.

Cedule s nápisem

Novináři tísnící se na prostoru před vstupem do stanice sledovali zásah na plošné obrazovce. Postupně se vystřídaly záběry z vrtulníku snímajícího příjezd záchranářů k Obecnímu domu a pohledy na studenty roztroušené kolem poškozené soupravy metra. Každý z figurantů měl na krku ceduli s popisem zranění. Záhy se jich v prostoru plném dýmu ujaly desítky zdravotníků z pražské záchranky.

Ti lehce zraněné shromáždili u výstupu na Masarykovo nádraží, 24 těžce a středně těžce zraněných vynesli s pomocí hasičů z podzemí vlastními silami. Eskalátory se díky zapojení náhradního zdroje elektřiny rozjley asi až ve dvě hodiny ráno.

Sanitky figuranty převážely do deseti nemocnic v Praze. "Do akce se celkem zapojilo 80 lidí přímo na místě a 10 dalších na centrále," popsala Simona Cigánková, tisková mluvčí pražské záchranky. Doplnila, že vyjelo 32 vozů a čtyři autobusy. "Mimořádné nasazení našich sil rozhodně neohrozilo běžný provoz," uzavřela. Společně se zdravotníky pracovali v podzemí policisté pacifikují "duševně narušené" pacienty, psychologové, kriminální služba, pracovníci dopravního podniku a specialisté Státního ústavu pro jadernou bezpečnost.

Simulovaná havárie vlaku

Součástí cvičení byla i simulovaná havárie vlaku v Kralupech nad Vltavou. Na svědomí měla pětadvacet mrtvých obětí a téměř devadesát zraněných. Na místo cvičení protiteroristického zásahu přijelo více než tři sta záchranářů.

"Teroristé" odpálili v noci na pátek trhavinu, vlak vybouchl a okamžitě vznikl chaos a panika jako v reálné situaci. Po pár minutách na místo přijíždí policie a hasiči se speciální jednotkou, která má za úkol zjistit, zda nejsou v prostředí chemické, radioaktivní nebo biologické látky.

Během této doby pobíhají zběsilí lidé po okolí, ozývá se zběsilý nářek a křik zraněných a lidí v šoku. Kolem vlaku leží bezvládná těla, další zranění jsou zaklíněni v troskách. "Doktora! Je tu někde doktor?" křičí zoufalá dívka klečící nad zraněným přítelem. Lékaři však zatím do uzavřeného prostoru nesmí, dokud speciální jednotka neřekne, že je prostředí čisté.

Cvičení ukázalo na chyby

Pomoci se lidem dostává asi po dvaceti minutách až půl hodině od výbuchu. "To je zcela v pořádku, pokud bychom do neznámého prostoru pustili záchranáře, mohli bychom mít další oběti. Během té doby je vše na hasičích," vysvětloval ředitel středočeské záchranky Robert Zelenák.

Další pracovník záchranky byl ovšem kritičtější. "Byla chyba, že hasiči začali ošetřovat nejdříve lidi, kteří křičeli nebo jim běželi naproti. Takoví lidé ale bezprostřední pomoc nepotřebují. Nejprve se má pomoci těm, kdo volat nemohou," namítal Marek Uhlíř.

"Navíc odvoz lidí do nemocnic nebyl dost rychlý, ještě dvě hodiny po výbuchu tady leží těžce zranění, a to by je nejspíš stálo život," řekl Právu Uhlíř s tím, že právě takové cvičení je opodstatněné, aby na takové nedostatky upozornilo.

Politici si cvičení nenechali ujít

Nácvik likvidace neštěstí po následku exploze v Praze si nenechali ujít ani český premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ministr vnitra František Bublan a pražský primátor Pavel Bém (ODS). Označili je za prospěšné. "Mám z toho velmi dobrý dojem, svěřil se Paroubek. Na námitky, že záchranáři jsou až v moc velké pohodě, tj. na místo exploze neběží, odpověděl: "Ano, v reálu by to bylo zcela jistě ve větším klusu."

Tisková mluvčí pražské záchranky Simona Cigánková k tomu ale dodala: "Schody jsou úzké a záchranářů s plnou výbavou sestupovalo do podzemního prostoru najednou velké množství. Jedno klopýtnutí či pád na schodišti by ohrozil plynulost sestupu ostatních, kromě toho by mohly být pádem ohroženy i přístroje, které měly našim lidem pomoci zachraňovat i diagnostikovat pacienty na místě neštěstí. Těch pár vteřin, o které by záchranáři v případě rychlejšího sestupu byli na místě události, by nebylo nijak závažně rozhodujících."

Případný výbuch v přestupních stanicích metra by mohl postihnout v dopravní špičce 1,5 tisíce až dva tisíce osob. Zhruba deset procent pasažérů by utrpělo nějaké zranění. Tvrdí to ministerstvo vnitra na základě zkušeností z teroristických útoků v Madridu a Londýně.

Ministerstvo vnitra vyčíslilo náklady na Podzim 2005 na dva milióny korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám