Hlavní obsah

Praha se na den stala městem cyklistů, vyjelo jich 10krát víc

– Praha

Zavřené metro, ve městě pár tramvají, na periferiích pár autobusů kvůli stávce. Pražané si i tak poradili. Nevyrazili autem, ale hlavně na kole, koloběžkách či skútrech. Po pražských cyklostezkách projelo ve čtvrtek v ranní špičce v průměru sedmkrát víc cyklistů než jindy za celý den, v některých exponovaných trasách podle odhadu magistrátu až desetkrát víc.

Symbolem stávky se stal cyklistaVideo: Novinky

 
Článek

Sčítače rozmístěné po celé Praze dnes krátce po 20:00 hlásily 44 000 zaznamenaných cyklistů za den, a to v obou směrech. Podle serveru www.prahounakole.cz vytáhla v důsledku omezení provozu MHD kolo téměř třetina Pražanů pohybujících se dnes po městě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Praha cyklistická

Pražská záchranka do dnešního odpoledne ošetřila čtyři zraněné cyklisty, další jeden nebo dva případy přibyly podle mluvčí Jiřiny Ernestové do večera. Dva cyklisté vyhledali ošetření sami v ambulanci na Karlově náměstí. Obvykle přitom záchranka za den ošetří asi tři cyklisty.

"Všechna zranění cyklistů byla lehčího charakteru," řekla Ernestová. Jednalo se prý jen o zhmožděniny a naraženiny, celkově prý dnes pražští záchranáři vyjeli k méně případům než obvykle.

Cyklistů jako v Kodani

Podle serveru dnes v Praze usedlo na kolo téměř tolik lidí jako v cyklisticky vyspělé Kodani. Úplné vyřazení metra a výpadek většiny autobusových i tramvajových spojů vedly k tomu, že na kolo sedli i ti, kdo běžně nejezdí. K vysokému počtu cyklistů přispělo příjemné letní počasí. Podle odhadu iniciativy Auto*Mat byla více než polovina dnešních cyklistů na své cestě po Praze na kole vůbec poprvé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Praha cyklistická

Sváteční jezdci vyrazili bez helem a kličkovali mezi auty, automobilovou zácpu nahradila zácpa cyklistická. To potvrdil i náměstek primátora Karel Březina. "Na cyklostezkách byly mírné fronty," uvedl.

Podle serveru projede v běžný pracovní den na Podolském nábřeží mezi 07:00 až 09:00 asi 330 cyklistů, dnes to bylo 2328. V Karlíně na Rohanském nábřeží bývá v průměru 160 cyklistů, dnes jich bylo 1382.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Hlavní nádraží bylo bez provozu, prázdnými vestibuly bloudí cyklista.

Zvýšený nápor cyklistů hlásil převozník na přívoze mezi Roztokami u Prahy a Klecánkami. Ve srovnání s všedním dnem se nechalo na pravý břeh Vltavy převézt výrazně více lidí, kteří pak na kole pokračovali do Prahy.

Přes jinak rušné křižovatky

Cyklisté, kteří vyrazili do města poprvé, se neomezovali jen na jízdu po cyklostezkách. Na Vršovické projelo ve špičce šestapůlkrát více cyklistů než jindy. Dokonce i na křižovatce Dukelských hrdinů, která je pro cyklisty extrémně odrazující, je zaznamenán trojnásobný nárůst, uvádí server. Někteří cyklisté využívali ke své jízdě i poloprázdné chodníky. Mnozí ovšem tápali s mapou v ruce, jiní jezdili pod vedením průvodců ve skupinách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Praha cyklistická

Podle pražských zelených dnešek prokázal, že cyklistická doprava je plnohodnotnou alternativou k jízdě autem nebo veřejnou dopravou. "Město by mělo obnovit masivní investice do cyklodopravní sítě jako v letech 2006 až 2009," shrnul předseda Strany zelených v Praze a zastupitel v Praze 4 Petr Štěpánek. Pražanům poděkoval, že místo lamentování na nefungující dopravu ukázali, že Praha a jízdní kolo patří k sobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám