Hlavní obsah

Praha schválila „apolitickou” sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Praha naváže ekonomickou, obchodní i kulturní spolupráci s tchajwanským hlavním městem Tchaj-pej. Sesterskou smlouvu ve čtvrtek schválilo pražské zastupitelstvo. O podpis smlouvy dlouhodobě usiluje primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a podpořili ho zastupitelé Prahy sobě i Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu)

Článek

„Jedná se o obecný, apolitický text o spolupráci měst v oblastech ekonomické a obchodní spolupráce, vědy a technologií, kultury, cestovního ruchu, vzdělávání, zdravotnictví a dalších,” píše se v dokumentu.

Primátor Zdeněk Hřib tak chtěl povýšit vztah s městem, který je dnes dán na základě memoranda. K podpisu sesterské smlouvy by mělo dojít v lednu 2020.

Místo Číny Tchaj-wan, místo pandy luskoun. Praha chystá sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

Domácí

Spolupráce by podle Hřiba měla proběhnout v několika oblastech. „Jde o chytrá řešení v oblasti zdravotnictví, vzdělávání nebo dopravy, také o poskytování stipendií na studium čínštiny a spolupráci se zoo. Očekáváme příchod luskouna. To bude první formální krok,” dodal Hřib.

Praha letos na podzim rozhodla o ukončení sesterské smlouvy s Pekingem - chtěla vyškrtnout bod, že Praha uznává politiku jedné Číny, což se Číňanům nelíbilo.

Pražské zastupitelstvo paralyzovala „čínská chobotnice”

Domácí

Smlouva byla uzavřena v minulém volebním období za primátorky Adriany Krnáčové (ANO). I tehdy byla součástí smlouvy spolupráce se zoo. Praha usilovala o pandu, jejíž příjezd primátorka slibovala, to se nakonec nepodařilo.

Nahněvaná Čína se mstí, zrušila Česko-čínské obchodní fórum

Domácí

Kvůli snaze o vyškrtnutí kontroverzního bodu si Praha vyslechla z čínské strany kritiku i výhrůžky. Čína také zrušila vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou, i když třeba s městem jako takovým neměly vůbec nic společného.

Proti počínání představitelů Prahy se v minulosti ohradil i český prezident Miloš Zeman. Na dotaz týkající se nové smlouvy mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Novinkám ve čtvrtek bez dalších podrobností sdělil, že „expertní tým prezidenta odsuzuje počínání primátora Hřiba”.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínské velvyslanectví vyhrožuje Praze

Čínské velvyslanectví pod vedením Čang Ťien-mina vyzvalo pražský magistrát ke změně přístupu a návratu k politice rozvoje bilaterálních vztahů. Děje se tak po...

Výběr článků

Načítám