Hlavní obsah

Praha může začít stavět nový most přes Vltavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Praha získala pravomocné stavební povolení pro Dvorecký most, který spojí Zlíchov na smíchovské straně a Dvorce na pravém břehu Vltavy. Most bude určen hlavně pro městskou hromadnou dopravu včetně tramvají, pro chodce, cyklisty a složky integrovaného záchranného systému.

Foto: Praha.eu

Vizualizace Dvoreckého mostu

Článek

„Za tři a půl roku jsme zajistili projektanta, geologický průzkum a začali soutěžit zhotovitele,” okomentoval zisk stavebního povolení náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Most s kubistickými prvky, jehož podoba byla vybrána v architektonické soutěži, povede ze Zlíchova od zastávky Lihovar ke Žlutým lázním na druhém břehu, ústit bude u Jeremenkovy ulice.

Na smíchovské straně již byla při rekonstrukci tratě vybudována kolejová odbočka.

Foto: Praha.eu

Vizualizace Dvoreckého mostu z hladiny Vltavy

Projekt stavby mostu mají na starosti ateliéry Tubes a Atelier6. Stavba měla podle loni schváleného tendru vyjít na 972 milionů korun, ale je možné, že kvůli nynější situaci na trhu bude cena vyšší. Tendr na zhotovitele probíhá od loňského podzimu, stavět by se mělo začít ještě letos.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dodal, že částečně by mohla být stavba financována z evropských fondů. „Pan náměstek (Scheinherr) řeší stavbu, já jsem zase zajistil, abychom most mohli zafinancovat z evropských peněz. Bude to až 500 milionů korun, které na stavbu mostu získáme z evropských fondů,” uvedl Hřib.

Hlavní město hodlá most, který by měl být hotový za tři roky, využít i při závěrečné etapě rekonstrukce Barrandovského mostu. Jeho oprava začne v polovině května a je plánovaná na čtyři roky.

Pod Dvoreckým mostem by měl vzniknout prostor pro volnočasové aktivity a kavárnu.

FOTO: První pilíř lávky z Karlína do Holešovic stojí, bagruje se vltavské dno

Domácí

Vedle tohoto mostu město v tomto volebním období obnovilo zřícenou Trojskou lávku a momentálně se staví i lávka, která spojí ostrov Štvanice s Holešovicemi a Karlínem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám