Hlavní obsah

Praha by patřila už do čtvrtého balíčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejhoršími okresy z hlediska vývoje epidemie koronaviru jsou aktuálně Berounsko a Opavsko, z větších celků je to pak Praha. V systému balíčků, s nímž přišlo ministerstvo zdravotnictví na jaře, by v metropoli hrozilo zpřísňování hygienických pravidel třeba v hotelech nebo při sportu. Vláda se ale systémem už neřídí a případné zpřísňování chce odvíjet od počtu hospitalizovaných. Ten zatím zůstává příznivý.

Článek

Praha hlásí aktuálně 52 nových případů na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, druhý nejhorší region je Moravskoslezský kraj s 48 případy. Nejpříznivější situace je naopak v Libereckém (8 případů) a Královéhradeckém kraji (9).

V celém Česku je nyní týdenní incidence na 30 potvrzených případech na 100 tisíc obyvatel a zvolna stoupá. Na začátku září byla na hodnotě 13 případů.

Z okresů mají aktuálně nejhorší čísla Opava (82) a Beroun (81), k nejlepším patří Tachovsko a Trutnovsko (oba kolem čtyř případů).

V Praze bylo minulý týden opakovaně odhaleno přes sto nových případů nákazy denně a také nové přírůstky v Moravskoslezském kraji se pohybovaly ve všední den kolem stovky nových případů za den.

V Libereckém a Královéhradeckém kraji šlo pro srovnání většinou jen o jednotky případů.

Pokud by platil systém balíčků, hrozilo by Praze a Moravskoslezskému kraji zpřísňování opaření. Hranice čtvrtého balíčku začíná na týdenní incidenci 50 potvrzených případů na 100 tisíc obyvatel.

V takovém regionu by lidé podle tehdejších plánů mohli sportovat jen v omezených skupinách venku nebo jen jeden na jednoho uvnitř a s testem. Hotely by pak mohly ubytovávat jen ve čtvrtině své kapacity.

Stát se ovšem balíčky, stejně jako dřívějším systémem PES, už neřídí a vzhledem k částečné proočkovanosti a promořenosti populace se soustředí na počty lidí v nemocnicích.

Uvolní se pravidla pro zájmové kroužky a školy v přírodě

Domácí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dříve jako hranici, odkdy by mohlo dojít ke zpřísňování opatření, označil 50 nově hospitalizovaných denně.

Ta je zatím daleko. V neděli bylo v nemocnicích s covidem 169 pacientů, z toho 26 ve vážném stavu. Čísla se za poslední dva týdny výrazněji nezměnila.

Také počty úmrtí s covidem, byť oproti létu mírně vzrostly, zůstávají na nízkých jednotkách případů za den.

Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden avizoval, že by mohlo dojít k dalšímu uvolnění, které se má týkat prokazování bezinfekčnosti u dětí. O návrhu má v pondělí jednat vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám