Hlavní obsah

Praha a dopravní podnik čelí žalobám od vlastníka práv k opencard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Společnost eMoneyServices, která je vlastníkem autorských práv ke kartě opencard, podala na hlavní město žalobu. Dožaduje se zaplacení dluhu zhruba 40 miliónů korun. Další žalobu podala firma na dopravní podnik, po němž se dožaduje splacení 30miliónového dluhu. Podání žalob potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

"Ano, žaloba byla podána, žádné další informace poskytovat nebudeme," řekla Puci.

Praha již v červnu vyčlenila 27 miliónů korun na nákup 50 000 nových licencí a zaplacení dluhu za 250 000 karet. Záměr schválili radní a nyní musí být podle zákona umístěn na úřední desce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Praha i DPP dluh uznávají

Prostřednictvím žaloby se EMS chce na Praze domoci zaplacení dluhu ve výši 40,2 miliónu korun. Jde o dluh za licence na karty, které již Praha odebrala a používá. Další žaloba se týká dopravního podniku. Podle dříve zveřejněných informací EMS požaduje zaplacení více než 30 miliónů korun za užívání licencí a rovněž bezdůvodné obohacení. Praha i DPP dluhy uznávají, neoprávněné obohacení však odmítly.

Společnost EMS již v minulosti zaslala Praze i dopravnímu podniku předžalobní upomínky, v nichž se domáhala zaplacení dluhu. Podání žaloby nyní nechce nijak komentovat. "Nebudeme naše právní kroky komentovat," řekl mluvčí firmy Martin Opatrný.

Město hledá jiné řešení

Praha a vlastník autorských práv EMS vedou už několik týdnů ostré debaty ohledně dalšího fungování opencard. Vedení města se pokouší práva k systému koupit a provozovat jej samo. Na podmínkách případného obchodu však dosud obě strany shodu najít nedokázaly.

Projekt za 1,35 miliardy korun pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). V souvislosti s opencard bylo nepravomocně odsouzeno pět úředníků magistrátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám