Hlavní obsah

Pracující vězni by od roku 2020 mohli dostat o 1200 korun víc

Novinky, ren

Vláda v pondělí odpoledne schválila valorizaci odměn pro pracující vězně. Jejich odměny budou nově odpovídat 50 procentům minimální mzdy. Podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) by navýšení mělo být zhruba 1200 korun, a to od roku 2020.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Interiér věznice Plzeň Bory. Ilustrační foto

Článek

„Návrh by měl pomoci tomu, aby vězni lépe spláceli své dluhy. Jsou vytvářeny podmínky pro to, aby odcházeli z vězení bez dluhu a tím se snížila jejich recidiva. Přidanou hodnotou návrhu je, že z této vyšší částky minimálně 500 korun navíc půjde na výživné, pokud ty osoby mají vyživovací povinnost,” řekl na odpolední tiskové konferenci po jednání vlády ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Vládní změna by měla být účinná od ledna 2020. Kněžínek dále řekl, že k navýšení došlo poprvé po sedmnácti letech loni. Touto změnou vláda přichází s modelem, který by odměny zvyšoval souběžně s navyšováním minimální mzdy.

„Zavedli jsme vzorec, který říká, že to bude 50 procent minimální mzdy. Náklady půjdou primárně z ministerstva spravedlnosti, konkrétně z rozpočtu vězeňské služby,” doplnil Kněžínek.

Mělo by jít podle něj o 70 milionů korun, ministr ale očekává, že až 66 milionů se státu vrátí na odvodech, které za vězně zaplatí právě zaměstnavatelé, u nichž budou vězni pracovat.

Odměny se vězňům navýšily loni v dubnu, pracující odsouzení tak nyní berou od 5 500 do 13 750 korun hrubého měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám