Hlavní obsah

Pracoval celý život, dostal směšný důchod. Zastal se ho až Ústavní soud

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud se v úterý zastal muže, kterému byl přiznán důchod necelé čtyři tisíce korun, protože větší část života pracoval na Slovensku. Muž má nyní šanci na důstojnější sumu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Česká správa sociálního zabezpečení vyměřila Karlovi Holubcovi, který pracoval jako strojvůdce ve společnosti Československé dráhy, důchod 3,5 tisíce korun. Úřad totiž muži do jeho důchodu vůbec nezapočítal léta mezi 1969 a 1993, kdy jako strojvůdce pracoval na Slovensku.

Pochopení našel Holubec teprve u Ústavního soudu (ÚS), který se ho zastal, zrušil verdikty nižších soudů, které muži nedávaly za pravdu, a případ vrátil na začátek. Bývalý mašinfíra má tak šanci, že se dovolá důstojné penze.

Soudní dvůr EU má dorovnání za diskriminaci

Nižší soudy muži nevyhověly s poukazem na názor Soudního dvora Evropské unie, podle kterého byla česká praxe s dorovnáváním důchodů diskriminační, protože dorovnání bylo podmiňováno českým občanstvím a trvalým pobytem, což prý znevýhodňovalo ostatní obyvatele EU. ÚS ale dal jasně najevo, že bude dál trvat na své předchozí judikatuře umožňující dorovnávání a verdikt evropského soudu označil jako exces.

„V tomto směru se Ústavní soud domnívá, že evropské nařízení regulující koordinaci důchodových systémů mezi členskými státy nelze vztahovat na zcela specifickou situaci rozpadu československé federace a důsledků z toho plynoucích, zejména s ohledem na to, že dobu zaměstnání pro zaměstnavatele se sídlem na území dnešní SR nelze zpětně považovat za dobu zaměstnání v cizině, sociální zabezpečení po celou dobu existence federace navíc spadalo do federální působnosti. Ústavní soud proto vyjádřil přesvědčení, že vztahy sociálního zabezpečení a nároky z nich plynoucí neobsahují v případě tzv. slovenských důchodů cizí prvek,“ konstatovalo plénum ÚS s tím, že tato problematika není srovnatelná s posuzováním nároků získaných v jiných státech.

„Dle Ústavního soudu došlo ze strany Soudního dvora EU k přehlédnutí těchto skutečností, které vedou jinak k závěru o nepoužitelnosti evropského práva na danou situaci. V důsledku toho došlo k excesu unijního orgánu. Ústavní soud vyjádřil přesvědčení, že k nesprávnému závěru dospěl Soudní dvůr EU také s ohledem na nedostatečné, nesprávné a v tomto ohledu bezprecedentní vyjádření vlády ČR, která v řízení před Soudním dvorem EU sama uvedla, že judikatura Ústavního soudu porušuje evropské právo,“ dodali soudci.

Po úterním rozhodnutí může Holubec požadovat přiznání dorovnávacího příspěvku, a tudíž i vyšší penze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám