Hlavní obsah

Povolování staveb v Česku se zrychlí. Vláda schválila stavební zákon

Praha
Aktualizováno

Vláda na pondělním jednání schválila nový stavební zákon. Na Twitteru to oznámila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Nově schválenou normu kritizují opoziční strany. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) si od ní ale mimo jiné slibuje zkrácení průměrné délky povolování u větších projektů z 5,4 roku na jeden rok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Článek

„Nový stavební zákon schválen vládou! Velký krok pro budoucnost naší země,“ napsala na Twitter Dostálová.

 

Hlavními principy jsou podle dřívějšího vyjádření Dostálové jedno řízení před jedním stavebním úřadem, integrace dotčených orgánů do stavebních úřadů, pevně dané lhůty, opatření proti nečinnosti nebo apelační princip, kdy nadřízený úřad už nebude vracet věc zpět k novému projednání.

Pro stavbu jediné razítko, slíbila Dostálová

Domácí

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje, že zákon bude platit od jara příštího roku. Účinnost by měla nabíhat postupně do poloviny roku 2023.

Smíšené reakce

Oslovené subjekty, kterých se zákon dotýká, se v hodnocení nové normy rozcházejí. Některé jsou přes drobné výhrady spokojeny. Jiným se naopak nelíbí například redukce stavebních úřadů či přílišný rozsah zákona, poukazují i na podle nich nedostatečnou památkovou ochranu.

Opoziční strany v pondělí vyzvaly premiéra Andreje Babiše (ANO), aby stavební zákon z pondělního jednání vlády stáhl. Považují ho za nepřipravený a nekoncepční, řízení podle nich neurychlí.

Zákon nyní míří do Poslanecké sněmovny. Vzhledem k tomu, že ho kritizuje většina opozičních stran, očekává se rozsáhlá debata. Poslanci také zřejmě předloží desítky pozměňovacích návrhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám